четвер, 10 грудня 2009 18:53

Анастасії Марчук замовляли вбрання для стриптизу

Автор: фото: Олена МАРЧЕНКО
  Анастасія Марчук з Умані на Черкащині удома обшиває бісером вечірні сукні. Столична фірма платить їй за кожну до 75 гривень
Анастасія Марчук з Умані на Черкащині удома обшиває бісером вечірні сукні. Столична фірма платить їй за кожну до 75 гривень

"Людям передпенсійного віку складно знайти роботу в райцентрі. На хлібні місця беруть знайомих або молодих. Торгувати на ринку мені важко. За освітою я кухар-кондитер. Три роки тому із двома синами переїхали сюди з Росії. Отримали в спадщину квартиру", — розповідає 51-річна Анастасія Марчук із міста Умань Черкаської області.

Подруга порадила працювати вдома, шити на замовлення сукні та костюми. Дала телефон фірми.

— Я ніколи не працювала швачкою. Ото хіба дітям на Новий рік костюми шила, штани підрублювала. Машинка в мене стара, ще радянська. Але я погодилася. Спершу привозили сувій полотна. Я мала різати на квадрати й обшивати носовички. За кожен платили 4 копійки. Сідала о восьмій ранку — і до дев"ятої вечора без перерви.

Позаторік Анастасія взяла на квартиру племінника, студента місцевого вузу. Хлопець провів Інтернет. Переглядав об"яви про роботу. Столична фірма набирала жінок, які оздоблювали б бісером та пайєтками жіночі сукні.

— А дай-но спробую, подумала: не боги ж горщики ліплять. Колись замолоду собі обшила кілька платтячок.

За один носовик платили чотири копійки

Столичний підприємець замовив їй убрання для стриптизу — бюстгальтери, труси, короткі спідниці. Анастасія розшивала їх бісером, блискітками, кришталиками та стразами. На костюм йшло три дні. Платили 200 грн. Тепер Анастасія оздоблює вечірні сукні іншій замовниці з Києва. По матеріали їздить раз на кілька місяців. Дорогу їй оплачують.

— У цій фірмі сотня швачок. Як і я, працюють удома по різних областях. Заробіток залежить від виробітку. Молоді встигають більше. А в мене й очі не ті, але не скаржуся.

За місяць заробляє до 2 тис. грн. Середня зарплата в райцентрі на 400 грн менша.

— Чимало швейних підприємств із великих міст заощаджують, наймаючи працівників з провінції, — каже експерт черкаської агенції "ОСІ" Аліна Бувалова, 31 рік. — Швеї в Києві треба платити до 3 тисяч гривень. У селі чи містечку погодяться на тисячу.

Передоплату за працевлаштування беруть шахраї

Через Інтернет пропонують надомну роботу перекладачам і операторам комп"ютерного набору. Можна влаштуватися телефонним консультантом інтернет-крамниці. Трапляються й шахраї.

— Найпопулярніша схема: запросити людину на випробувальний термін, безплатно експлуатувати, а потім відмовити в роботі, — попереджає експерт Аліна Бувалова. — Часто вимагають оплату на "розвиток компанії", "витратні матеріали" тощо. Якщо вам пропонують клеїти вдома конверти чи збирати авторучки, обіцяючи кількасот доларів, не ведіться. Це нереальна зарплата. Щойно ви надішлете передоплату за матеріали, удаваний роботодавець утратить до вас інтерес.

На віддалену роботу влаштовуйтеся за рекомендацією людей, які там працюють, упевнені в надійності. Зустріньтеся з роботодавцем. Переконайтеся, що підприємство справді діє, має офіс і виробничі площі.

Зараз ви читаєте новину «Анастасії Марчук замовляли вбрання для стриптизу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути