Ексклюзиви
субота, 23 вересня 2017 19:29

Українські заробітчани - останній великий резерв робочої сили в Європі

Українські заробітчани - останній великий резерв робочої сили в Європі
Українських заробітчан пропонують рахувати за допомогою ліцензій Фото: imagecdn

Українські трудові мігранти - останній великий резерв робочої сили в Європі. Щоб вивести цей ринок з тіні та отримати чітку статистику щодо кількості українських заробітчан необхідно відмінити ліцензії на міжнародне працевлаштування.

Українці повинні самі повідомляти державу, що вони їдуть на заробітки, як це відбувається у Польщі. Про це повідомлялося на Бізнес Форумі, що пройшов у польському курортному місті Свіноуйсьце, передає ua.interfax.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна спричинила масову міграцію українських чоловіків до Італії

На думку більшості з експертів, відсутність прогресу у боротьбі з корупцією - перешкода для подальшого розвитку України. В тому числі і для створення нових робочих місць.

"Зараз в Польщі працює 700 шведських компаній, що звичайно ж мало, але в Україні в той самий момент присутні тільки 100 шведських компаній. Чому так? Тому що Україна не створює умови для захисту інвестицій. Немає умов для роботи в прозорому середовищі. В Україні повинні бути проведені реформи, які захистять бізнес", - заявив Даніель Ларсон, радник посольства Швеції в Польщі.

Україна не створює умови для захисту інвестицій. Немає умов для роботи в прозорому середовищі.

В нестабільних умовах українські робітники продовжують їхати в інші країни, особливо в Польщу. Там отримують легальну роботу, зарплату, вищу за українську у 4-5 разів, та повноцінне соціальне страхування. А Українська держава досі не може порахувати – скільки трудових мігрантів виїхали з країни.

"Дуже важливо започатковувати спільні підприємства між європейськими країнами й Україною, і для цього потрібні прийнятні умови в бізнес-середовищі. Також треба завжди пам'ятати про боротьбу з корупцією. Україна повинна створити структури, що підтримають своїх підприємців. Ваша країна чекає на інвестиції, але вони самі не зможуть поміняти Україну, не проведуть реформи і ви повинні це розуміти", - вважає Торстен Воллерт, член Європейської Комісії.

Фактично, більшість компаній, які відправляють на роботу за кордон українців, не несуть за них ніякої відповідальності. В Україні цей вид діяльності ліцензований, але через бюрократичну тяганину, корупцію і застарілі підходи, ліцензія не працює.

За словами голови Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, ринок міжнародного працевлаштування України на 99% знаходиться в тіні.

"Фактично, більшість компаній, які відправляють на роботу за кордон українців, не несуть за них ніякої відповідальності, - каже Василь Воскобойник, - В Україні цей вид діяльності ліцензований, але через бюрократичну тяганину, корупцію і застарілі підходи, ліцензія не працює. Ми пропонуємо уряду скасувати ліцензію на міжнародне працевлаштування. Точніше, зробити її повідомною, коли компанія сама повідомляє в державні структури про те, що збирається займатися цим видом бізнесу. У разі скасування ліцензії, держава зможе вже протягом року отримати чітку картину трудової міграції українців, тому що легальні компанії - посередники зобов'язані повідомляти про те, в які країни і компанії вони відправляють людей на роботу".

Раніше повідомлялося, скільки грошей із Польщі надсилають заробітчани.

Зараз ви читаєте новину «Українські заробітчани - останній великий резерв робочої сили в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути