Ексклюзиви
середа, 15 травня 2013 10:42
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

ЄС відтерміновує рішення про підписання Угоди про асоціацію

Сьогодні має відбутися подія, яка обов'язково буде представлена українською владою своїм великим успіхом. В Брюсселі Європейська Комісія затвердить офіційну пропозицію Раді Євросоюзу підписати Угоду про асоціацію між ЄС та Україною. Згідно з процедурою, після цього та має ухвалити остаточне рішення.

Крім цього, комісія запросить мандат на підготовку до тимчасового застосування деяких частин майбутньої угоди. Наприклад тієї, що стосується створення Зони вільної торгівлі. Адже у разі підписання процес ратифікації всієї угоди займе кілька років, тоді як вільну торгівлю можна буде розпочати досить швидко - лише після схвалення Європарламентом та Верховною Радою.

Але це все буде колись - якщо буде. Хоч як би привабливо воно не звучало, очікуване сьогодні рішення Єврокомісії не означає ані готовності Євросоюзу до підписання угоди, ані його наміру заплющити очі на загальновідомі українські проблеми. Новина полягає хіба що в іншому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українців розділи догола, навіть шнурків не залишили"

Раніше Євросоюз вимагав принаймні суттєвого прогресу у виконанні його умов до травня, а рішення щодо угоди очікувалося вже в червні чи липні. У разі позитивного вердикту мала би розпочатися технічна підготовка до підписання. Нині ж вирішено поміняти етапи місцями: готуватися до укладення угоди без готового рішення ЄС щодо цього.

Воно відтерміновується на кінець жовтня. До того часу в самому Євросоюзі завершаться внутрішні процедури, пов'язані з підготовкою угоди до підписання. Тобто, документ буде на столі, і в разі позитивного рішення його підпишуть на черговому саміті Східного партнерства в кінці листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми не будемо виконувати рішення Європейського суду щодо Тимошенко - Кожара

Такий гнучкіший підхід справді виправданий і зручніший для обох сторін. Він дещо збільшує не надто високі шанси на підписання. Україна отримує додатковий час на виконання вимог ЄС. Євросоюз, зі свого боку, може без поспіху оцінити дії Києва. Та й не виглядатиме надмірно безкомпромісним у тому, що стосується термінів.

Щодо самих вимог, то поступок Україні очікувати не варто. Посол ЄС Ян Томбінський вчора дав зрозуміти, що угоду навряд чи підпишуть без вирішення питання Тимошенко. Комісар ЄС з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле також фактично заявив, що послаблення не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні ще багато треба зробити" - Фюле

Зрештою, рішення про підписання угоди ухвалюватимуть восени всі 28 держав ЄС. "Проти" хоча б від однієї з них буде достатньо для того, аби документ так і залишився лежати на столі.

Зараз ви читаєте новину «ЄС відтерміновує рішення про підписання Угоди про асоціацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути