вівторок, 14 травня 2013 13:00

"Українців розділи догола, навіть шнурків не залишили"

В Україні триває економічний спад — рівень ВВП знижується третій квартал поспіль. У січні-березні 2013-го він упав на 1,3%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. У четвертому та третьому кварталах 2012-го — на 2,5% і 1,3% відповідно.

— Шкідливими для економіки стали дії влади, — вважає голова Центру ринкових реформ Володимир Лановий, 60 років. — У підсумку маємо брак капіталу. Тому економіка падатиме й далі.

Яких саме помилок припустилася влада?

— Це не помилки, а їхній спосіб життя й роботи — свідомий підхід. Він полягає в тому, щоб сконцентрувати ресурси цілої країни в руках окремих промислово-фінансових груп. Тому подавляються будь-яка конкуренція та свобода підприємницької діяльності. Така модель монополізації забезпечує надприбутки тим, хто має владу. Олігархи мають ресурси, але не направляють їх на оновлення і створення нових галузей. Прибутки отримують за рахунок завищення цін, низької якості, преференцій на митниці, у податковій. Відповідно, ні підприємницькі таланти, ні пошук нових ринків не потрібні. Тільки дармова робоча сила.

Для підйому економіки потрібні ресурси. Де влада може їх узяти?

— Уряд давно друкує державні облігації, за які бере борги на внутрішніх та зовнішніх ринках. Цього року дістали 3 мільярди доларів за ними. Щоб держоблігації були привабливі, необхідно тримати курс гривні. Це негативно впливає на економіку. Уряд живе в борг, бо розуміє — повертати його будуть інші.

Чи отримає Україна кредит від Міжнародного валютного фонду?

— МВФ неохоче співпрацює з країнами, що не розвивають демократію, ринкову конкуренцію, свободу, фінансову відкритість. Ми отримували гроші від МВФ тільки в перші місяці після приходу до влади Януковича. Як тільки міжнародна спільнота побачила в українській економіці нові симптоми олігархії і корупції, співробітництво одразу зупинилося.

Якщо Україна підпише угоду про асоціацію з Євросоюзом або вступить у Митний союз, вони гроші дадуть?

— Асоціативні відносини з ЄС потребують від України дисципліни. В Європі не пройде величезний дефіцит бюджету, не можна буде витрачати мільярди на невідомо які вертолітні майданчики. З іншого боку, Україна зможе отримувати кошти на безкредитній основі, але тільки під покращення інфраструктури. Так у Польщі та балтійських країнах за європейські гроші зроблено нові дороги та зв'язок.

Митний союз — це, скоріше, політичний, ніж економічний альянс. Кредити Росія дати може, але вони завжди супроводжуватимуться політичними вимогами. Для Москви непринципові відсоткові ставки, її цікавить домінування на теренах колишнього Радянського Союзу.

Чи реально залучити додаткові кошти від населення через нові податки?

— Українців розділи догола, навіть шнурків не залишили. Обдерли як липку. Люди витрачають фактично більше, ніж заробляють. Вони не заощаджують, а отже, не вкладають у банки, не роблять інвестицій, не займаються бізнесом. Країна й так задавлена податками.

До чого може призвести продовження економічного спаду?

— Є два сценарії. М'який — це поступове збідніння українців, падіння виробництва, конкурентоспроможності, закриття підприємств. Більш стресовий — борги стануть такі великі, що їх не зможуть обслуговувати. І оголосять щось на зразок дефолту, провалять гривню. Тоді людина, яка зараз заробляє 300 доларів, стане отримувати 200 чи 150. Збільшуватимуться відставання у виплатах, як у 1990-ті, коли заборгованість із виплати зарплат складала рік, а то й півтора чи два.

Що слід зробити, щоб економіка отримала поштовх для пожвавлення?

— По-перше, у бюджеті треба зменшити частку видатків, що йдуть на господарські проекти й тендери: там половина розкрадається. По-друге, бюджет повинен складатися без дефіциту. Борги слід оптимізувати — написати графік їх погашення і виконувати. По-третє, слід змінити структуру економіки. Це можливо через конкуренцію на ринках, усунення монопольних зловживань, позбавлення податкової права оголошувати підприємства банкрутами, бо це має робити тільки суд.

Зараз ви читаєте новину «"Українців розділи догола, навіть шнурків не залишили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути