вівторок, 07 травня 2013 11:05
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Без Тимошенко на волі рішення ЄС про асоціацію не буде

Травень буде якщо не вирішальним щодо Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом, то багато в чому визначальним. Принаймні, цього місяця Єврокомісія має оцінити виконання Києвом висунутих ЄС умов і ухвалити висновок – достатньо зроблено чи ні. Відповідно, рекомендувати або не рекомендувати Раді ЄС підписати документ.

Вимоги Євросоюзу стосуються припинення вибіркового правосуддя, покращення виборчого законодавства та принаймні започаткування низки давно обіцяних Україною реформ, зокрема щодо судочинства. Зрозуміло, на Банковій розраховують підписати Угоду про асоціацію без виконання усього списку. Принаймні, без найголовнішої з вимог – звільнення Юлії Тимошенко. Тим більше, що серед держав-членів ЄС у Києва є кілька союзників, яких цілком би це задовольнило.

Ще місяць-другий тому виглядало, що принаймні принципове рішення щодо асоціації в ЄС можуть ухвалити і з Тимошенко за гратами. "Покажіть, де записано, що ми вимагаємо звільнити її задля підписання угоди?" - заявив, наприклад, у неформальній розмові після лютневого саміту один із брюссельських високопосадовців. Однак нині ситуація інша.

Схоже, без Тимошенко на волі рішення ЄС про асоціацію не буде. Нагадаю, для його ухвалення потрібна згода усіх країн ЄС.

Парадоксально, але одним із факторів посилення тиску Євросоюзу і його категоричності у питанні Тимошенко стало помилування Юрія Луценка. Адже Янукович власноруч створив прецедент простого й ефективного виконання найважливішої вимоги Євросоюзу. Якщо знайшли легальний спосіб звільнити Луценка, то чому досі за гратами Тимошенко? Цілком природне запитання, особливо для найпринциповіших щодо вибіркового правосуддя європейських столиць.

Іншим ударом по планах Банкової підписати угоду без звільнення Тимошенко стало недавнє рішення Європейського суду з прав людини. Так, формально воно не вимагає від України випустити лідерку "Батьківщини" на волю – але є величезним політичним аргументом на користь цього.

Власне, офіційним доказом існування в Україні того самого вибіркового правосуддя. У такому дусі висловилися після ухвалення рішення ЄСПЛ глава ЄСівської дипломатії Кетрін Ештон та комісар ЄС з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефана Фюле. Останній ще й окремо додав, що Брюссель очікує розв'язання питання Тимошенко найближчими тижнями. Можна припустити, що цей заклик пов'язаний саме з майбутнім ухваленням Єврокомісією висновку щодо виконання Києвом умов ЄС.

Звичайно, українські можновладці можуть посилатися на інші справи проти Тимошенко, які ще тривають. Але навряд чи це справить на когось враження, оскільки всі в ЄС чудово розуміють ціну тим справам та їхні справжні мотиви. У будь-якому разі, ніщо не заважає Януковичу помилувати лідерку опозиції по вже завершеній і випустити її з в'язниці. Зрештою, той таки Фюле неодноразово заявляв: як саме виконати вимогу щодо вибіркового правосуддя – це клопіт України, а не Євросоюзу.

Невідомо точно, скільки часу має Янукович. До того ж, крім звільнення Тимошенко є низка інших вимог. Колегія Єврокомісії засідає по середах. Отож, її доповідь може бути розглянуто 15, 22 або 29 травня.

Зараз ви читаєте новину «Без Тимошенко на волі рішення ЄС про асоціацію не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути