вівторок, 07 травня 2013 09:54

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Євросуд не встановив політичний мотив арешту Тимошенко

Євросуд не встановив політичний мотив арешту Тимошенко
Євросуд з прав людини не прийшов до висновку про політичний мотив арешту Тимошенко. Фото: gazeta.ru

У Європейському суді з прав людини підкреслили, що у своєму рішенні суд не встановив факт політично мотивованого арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко, і особливо звернули увагу на те, що рішення стосувалося арешту до вироку суду.

Офіційний представник Європейського суду з прав людини, директор Загальних служб ЄСПЛ Родерік Лідделл (Roderick Liddell) на запитання, чи можна вважати арешт Тимошенко політично мотивованим чи ні, сказав:

"Суд не прийшов до такого висновку. Суд зробив висновок про те, що затримання не відповідало підставах, закладеним у Конвенції (Європейської конвенції з прав людини ".

Лідделл особливо підкреслив, що рішення суду стосувалося безпосередньо досудового ув'язнення під варту, а не кримінального судочинства, яке буде предметом для наступного розгляду.

"Отже, це означає, що різні порушення стосувалися взяття під варту, а не кримінальної справи як такого. Те, що було встановлено судом щодо взяття під варту, не відповідало підставах, що закладені у Конвенції (щодо захисту прав людини). Головна причина (для взяття під варту), яка була встановлена, полягала в неповазі судді, а це - не причина, по якій Конвенцією визначено підстави для взяття під варту. Так що причина, за якою суд визнав порушення статті 18 (обмеження щодо прав), полягала в тому, що підстави для взяття під варту не були такими, які є підставами для Конвенції. Я сподіваюся, це досить ясно ", - пояснив він суть рішення ЄСПЛ по Тимошенко.

Відповідаючи на запитання про можливу дату розгляду іншої скарги екс-прем'єра, представник ЄСПЛ сказав:

"Це не те, що може відбутися в найближчі три-чотири місяці".

"Важко назвати конкретну дату. Ще не було офіційного контакту з владою. Коли це відбудеться, тоді буде прийнято рішення щодо процедури - будуть чи не будуть проводитися слухання в публічному форматі. За таких обставин це може зайняти рік або більше. Це - стандартне час для цієї процедури ", - роз'яснив процедуру Лідделл.

Зараз ви читаєте новину «Євросуд не встановив політичний мотив арешту Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

228

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути