четвер, 26 липня 2012 11:45
Максим Віхров
Максим Віхров
Максим Віхров

Українців штовхають до політичного тероризму?

Хвиля політично вмотивованих арештів, розпочата під приводом розслідування знищення пам'ятника Сталіну у 2010-му, не вщухає. Минулого тижня до рук вітчизняної Феміди потрапив тернопільський "тризубівець" Назар Сарабун. 5-го липня заарештовано Олега Однороженка – одного з лідерів "Патріоту України". Нині за ґратами знаходятся ще 8 "патріотівців" і ще стільки ж перебувають під слідством та підпискою про невиїзд, "проходять по справах". Під міліцейсько-судейським пресом побувала організація "Тризуб" та чимало інших активістів патріотичного руху. Схоже, нинішня влада мавпує російський досвід "боротьби з екстремізмом" і ризикує наразитися на російські ж наслідки цієї боротьби.

Після розвалу Радянського Союзу і в Україні, і в Росії виник суспільний запит на націоналізм. В Україні моментально почали розбудовуватися відповідні організаційні структури: партії, громадські організації, спілки, гуртки, фонди і братства – кожен патріотично налаштований українець міг підібрати собі організацію на свій смак. Абсолютна більшість цих структур були легальними і за деякими виключеннями діяли в межах правового поля. Така тенденція зберігалася до сьогодні: "бойова" діяльність навіть найбільш радикальних організацій рідко виходить за межі більш чи менш злісного хуліганства.

В Росії ситуація склалася інакше. Хоча суспільний запит на націоналізм там був аж ніяк не меншим, легальних організованих форм він не набув. Партії та організації, що могли претендувати на лідерство в націоналістичному русі, швидко попадали під санкції і заборону (як РНЕ, НБП, ДПНИ та інші). В таких умовах притулком молоді і пасіонаріїв стала субкультура скінхедів. Скінхеди не мали впливу на російське політичне життя, а насильство з їхнього боку було не більш, ніж підлітковою злочинністю, характерною для будь-якого кризового суспільства.

Якщо перший свій президентський термін Путін був зайнятий пацифікацією Кавказу, то "фішкою" його другого терміну стала боротьба з екстремізмом в самій Росії. За скінхедів ґрунтовно взялися в 2005-му і субкультура припинила своє існування. Здавалося б, з правим радикалізмом в Росії покінчено раз і назавжди.

Але не так сталося, як гадалося. З середини 2000-х російський націоналізм став діяти в формі так званих "автономних груп". Замість галасливих публічних політиків і схильних до агресії голомозих підлітків з'явилася якісно інша публіка, відверто орієнтована на злочинні форми діяльності і терор. І це аж ніяк не перебільшення.

Ось лише декілька прикладів діяльності автономних груп націоналістів в Росії. У 2006 році група "Спас" організувала вибух на Черкізівському ринку в Москві (14 загиблих, більше півсотні поранених). У 2009-му членами групи "Боевая организация русских националистов" були вбиті адвокат Маркєлов, журналістка Бабурина і лідер "антифа" Хуторський, а у 2010-му – федеральний суддя Московського міського суду. Члени "Петербурзької групи" відзначилися в тому числі спробою підриву залізничного складу, що прямував з Середньої Азії (2010 р.). Угруповання Артура Рино, за зізнанням лідера після арешту, відповідальне за убивство 37 кавказців та азіатів. На рахунку групи "НСО-Север" - 27 трупів... Фактично, так-сяк приборкавши тероризм кавказький, Кремль викликав до життя тероризм російський.

Такий результат цілком закономірний. Якщо той чи інший рух має соціальну базу, але не допускається до участі в легальній політичній боротьбі чи зазнає переслідувань, він змушений опановувати інші способи діяльності – вже за межами правового поля. Це, в свою чергу, призводить до мутації руху: змінюється соціальний склад, форми організації і т.д. В кінцевому підсумку, рух стає притулком для антисоціальних елементів, а то й просто бандитів, чиї кримінальні схильності стають чеснотами, а не вадами. Чи усвідомлює це нинішня українська влада? Схоже, що ні. Якщо репресії продовжаться, є вірогідність, що через пару років українські націоналісти будуть закладати вибухівку не під бюсти диктаторів, а під "бентлі" та "майбахи" чиновників.

Зараз ви читаєте новину «Українців штовхають до політичного тероризму?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути