вівторок, 24 липня 2012 16:42

Націоналісти під Українським домом намалювали послання для "в'язнів сумління"
20

Фото: Андрій Шматов

Під Українським домом у Києві активісти із націоналістичних угруповань провели акцію на підтримку "в'язнів сумління".

Організатори акції розповіли, що загалом в Україні зараз за ґратами перебуває 34 людини, яких засуджено не справедливо. Зокрема це Віталій Запорожець, "васильківські терористи", "ніжинські робінгуди", "троєщінківські терористи" та багато інших хлопців, які, на думку організаторів акції, засудили за політичними мотивами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат вбивці міліціонера подав апеляцію на рішення суду

Активісти зокрема почали збір грошей та речей для політв'язнів.

"5-10 гривень, які насправді багато не вартують, ви можете зараз просто покласти у цей ящичок, - закликала одна з організаторів акції Дана. - Це не буде великою проблемою для вашої кишені. Тому будьте солідарні, відчуйте, що ви українці. Адже будь-яка людина зараз не застрахована від того, що може потрапити за грати".

Також у рамках акції, активісти закликали намалювати на асфальті крейдою малюнки-послання для цих в'язнів.

У свою чергу, Микола Коханівський наголосив, що розуміє тих людей, які не підтримують зараз акцію і не вважають цих хлопців політв'язнями:

"Давайте на початку не судити суворо, якщо ми не розуміємо, чому так діється, а розберемося по суті. Якщо людина не відмовилася від своїх переконань і ідеалів, то вона не має права сидіти за ґратами. На жаль, Україна, попри все, що там відбувалося у 1991 році, не є незалежною державою, тому боротьба триває. Іноді вона набуває жорсткої форми і трапляються різні ситуації. Люди, які не здаються в цій боротьби, опиняються за ґратами".

У свою чергу, ще один організатор акції, представник ВО "Свободи" Кирило наголосив, що в Україні зараз є політичні переслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після вироку Запорожцю односельчани побилися з міліціонерами

Зокрема він розповів, що на багатьох ще не засуджених активістів вже відкрито кримінальні справи і багато хто перебуває під підпискою про невиїзд: "Це робиться, тому що партія влади готується до виборів, які будуть через декілька місяців. І в разі чого таким чином вони можуть залишити вулицю без керівництвом, якщо раптом розпочнуться масові акції протесту".

Він також пояснив, чому свою акцію організатори проводять саме під Українським домом:

"Зараз ми проводимо акцію для всіх хлопців, їх багато, тому були вирішено, що проводити під конкретним СІЗО було б не доцільно. А тут триває протест за українську мову, який ми підтримуємо".

Через півгодини від початку акції, уся площа біля Українського дому була розмальована різнокольоровою крейдою. Зокрема активісти намалювали тризуб та написали великими літерами: "Хлопці, тримайтеся!" та "Хай небо дасть сил вам дочекатися свободи, А нам — бути гідними ваших чинів. Хай пам'ятають діти народу Мужність і чин його кращих синів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українське суспільство позитивно сприймає самосуд?

По завершенню акції активісти зібрали всі речі та гроші. Далі вони мають намір написати усім в'язням листи і відправити все це їм. Перш за все, мова іде про речі першої необхідності — їжу, одяг та книжки. Усі чеки буде оприлюднено на сайті організаторів акції, аби кожен міг пересвідчитися, що зібрані гроші дійсно було направлено цим людям. Також ув'язненим передадуть листівки із фотографіями намальованих на площі малюнків.

Крім того, активісти закликали усіх небайдужих відправляти гроші та речі безпосередню за адресами місць, де перебувають ув'язнені.

Акцію приурочено до всесвітнього дня в'язнів сумління. Загалом на акцію прийшли кілька десятків небайдужих людей.

Зараз ви читаєте новину «Націоналісти під Українським домом намалювали послання для "в'язнів сумління"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути