середа, 30 квітня 2008 07:05

Виходжених диких тварин випускають на волю

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Андрій Гембарський тримає у центрі й екзотичних птахів. Показує клітки з папугами — він приніс із дому 20 пташок. За зиму вони розмножилися
Андрій Гембарський тримає у центрі й екзотичних птахів. Показує клітки з папугами — він приніс із дому 20 пташок. За зиму вони розмножилися

На базі Галицького національного природного парку на Івано-Франківщині півроку працює Центр реабілітації диких тварин. Його відкрили двоє ентузіастів. Чоловіки відгодовують і підліковують поранених хижих звірів і птахів.

— Зараз потепліло, і ми випустили до лісу майже 20 звірят і птахів — двох зайців, осоїда, канюка, костогриза, диких голубів, яструбів, — веде до центру один із його засновників, начальник наукового відділу парку 34-річний Володимир Бучко.

На місці реабілітаційного закладу був Галицький лісгосп, та кілька років тому його ліквідували. Колишні працівники нині виходжують тут диких тварин.

— Робили все виключно на ентузіазмі, ніхто нам грошей не давав. Дирекція парку привезла хіба що деревоматеріали, із них зробили кілька вольєрів, а решта самі, — розказує Володимир Бучко. — Інколи трудно дається реабілітація тварин, нема за що годувати. На корм одному звірятку треба виділити до 10 гривень на день — і це без вітамінів і медикаментів.

За півроку на реабілітації побувало майже 30 звірів. Переважно птахів.

— У нас живе лелека, який упав на лінію електропередач, йому перебило крило, він уже ніколи не зможе літати, — каже зоолог 32-річний Андрій Гембарський, — У Центрі він перебув зиму, так адаптувався, що тепер слідом за людьми ходить, їсть із руки, в дику природу ми його вже випускати не будемо, пропаде.

Перебуває на реабілітації й молода лисиця. Працівники назвали її Алісою. Тварину знайшли у зруйнованій браконьєрами норі. Звіря не вижило б у дикій природі. У закладі його підгодовують, кидають живих мишей, аби відновити хижі інстинкти. Через тиждень планують випустити в ліс.

— Ми не беремо звірів, ради яким не можемо дати. Якщо нам привезли б ведмедя з пораненою лапою, ми його не прийняли б — немає умов. Навіщо мучити тварину, — продовжує Володимир.

До червня у Центрі планують завершити будівництво музею дикої природи. А на майбутнє, якщо районна й обласна влади виділять кошти, притулок для тварин розширять до регіонального.

— Мріємо створити Західноукраїнський центр реабілітації та репродукції, — веде далі Бучко. — Але поки що все впирається в кошти. Якщо помогли хоча б із кормами, ми  могли б виходжувати поранених аборигенних тварин і повертати їх на свої території.

Працівники Центру просять усіх, хто може чимось допомогти або хто має вдома диких тварин, яким потрібна допомога, звертатися за тел.: 8 03431 22113.

Зараз ви читаєте новину «Виходжених диких тварин випускають на волю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути