неділя, 04 березня 2007 17:28

Власники гаражів знищують вал Боплана

Оборонний земляний вал у Бродах Львівської області, який у 1630–1635 рр. за власним кресленням збудував архітектор Ґійом Ле Вассер де Боплан, потроху осипається.

Поряд із валом, неподалік від корпусу інфекційного відділення Бродівської райлікарні, другий рік споруджують п"ять приватних гаражів.

— Щоби скоротити шлях, люди як дорогу використовують пам"ятку архітектури XVII століття, — розповідає 29-річний Василь Стрільчук, директор місцевого краєзнавчого музею. — Через вал завозять будівельні матеріали. Від цього він обсипається, на його поверхні поглиблюються колії, просідає земля. Торік на в"їзді з одного боку закопали три бетонні стовпці заввишки 50 сантиметрів, з іншого — ще два. Вони місяць простояли. Потім будівельники їх демонтували.

Збитків від руйнування пам"ятки ще не підраховували.

— Вал мав 6–7 метрів висоти, — каже 31-річний Андрій Корчак, науковий співробітник музею. — Зараз його північно-східна частина підноситься заледве на два метри. А там, де зробили трасу, залишився лише контур колишньої оборонної споруди. За рік земля просіла на 30–40 сантиметрів. 2005-го до лікарні підводили водопровід і викопали рів без жодних погоджень. Потім його засипали. Через рік почали возити на будівництво бетономішалки, шифер, дерево. Зараз уже їздять бусами, а раніше вантажівки курсували.

На початку ХХ ст. поляки укріплювали 640-метровий вал липами та ясенами. У 1950-х по його верху проклали алею, встановили лавки. І хоч бродівський вал є однією з небагатьох уцілілих споруд Боплана, його не внесено до переліку архітектурних пам"яток України. Тому й не охороняють — не вистачає потрібної документації.

Зараз ви читаєте новину «Власники гаражів знищують вал Боплана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути