пʼятниця, 27 липня 2007 07:00

В Ожидові 12 серпня гулятимуть Свято села

Автор: фото: Денис Мандзюк
  Сільський голова Ожидова Олександра Шах першою дізналася про аварію цистерн із фосфором. Вона бігала селом і просила вивозити дітей у безпечні райони
Сільський голова Ожидова Олександра Шах першою дізналася про аварію цистерн із фосфором. Вона бігала селом і просила вивозити дітей у безпечні райони

Із сільською головою Ожидова Буського району Львівської області Олександрою Шах, 39 років, ми зустрітися через тиждень після того, як на залізниці поблизу села перекинулися цистерни з жовтим фосфором. Приміщення сільради заставлене упаковками з квасом і мінеральною водою.

— Єдине, що просила би — не повертайте діток у село, доки не погрузять останній вагон, — каже Олександра, сідаючи за робочий стіл.

Як дізналися про аварію?

— Десь о п"ятій годині зателефонував начальник залізничної станції. Каже: "Саша, зійшли вагони з якоюсь хімічною речовиною. Стався вибух. Негайно забирай людей з села, особливо дітей". Ми бігли селом і кричали всім, що сталося. Через дві години після того сама вивезла своїх дітей.

До Львова?

— Більшість людей поїхали до Львова чи Золочева — вітер туди не віяв. Ми повезли доньок у Радивилів на Рівненщині, до моїх батьків. Під Бродами обігнали ту хмару. За дві години вона пройшла більше 50 кілометрів.

Паніки у селі не було?

— Зараз уже люди починають їсти городину. А в перші дні я взагалі готувала тільки макарони і гречку. Із трьох тисяч мешканців семи сіл нашої сільради виїхала приблизно третина. Зараз майже всі повернулися, крім діток.

Як почуваєтеся після аварії?

— Кажуть, що при отруєнні дере у горлі, очі сльозяться. У мене пекла шкіра рук і ніг, очі. Горлом нічого не відчувала. А наша бухгалтер під хмарою пасла корову. У жінки попухли ноги, нирки болять. Поїхала до Львова лікуватися.

— Саша, відірвися на трошки, — до кабінету заходить її чоловік Микола.

За ним жінка. Каже, що привезла молочну продукцію.

— Там 90 кефіру і 50 йогуртів. Куди це? — питає.

— Я думаю, до колії, солдатам. Зараз Коля відвезе. Не уявляю, що робила би без чоловіка, — Олександра повертається до розмови. — Ми першого дня навіть води собі не взяли. Прийшли додому, а пити нічого. Дітей вдома не було, не спрацював інстинкт, забули.

Олександра Шах очолює Ожидівську сільську раду півтора року.

— Торік відродили Свято села, — каже. — Мали багато гостей з Англії, Чехії, Італії. Зараз люди дуже переймаються, чи буде свято знову. Плануємо його на 12 серпня.

Біля сільради стоїть кілька бійців внутрішніх військ. Трохи далі від будівлі на лавці сидить гурт людей.

— Минулої п"ятниці чотири години прочекала на президента біля колії, — говорить 48-річна Марія Лоїк із сусіднього Закомар"я. — Ющенко говорив, що все гаразд. Мусимо вірити. Миємо всі харчі содою, кажуть, вбиває фосфор.

— На другий день після аварії зателефонувала мені кума з Бродів, — перебиває 34-річний Іван Яцків. — Каже: "Нехай сестра бере дітей і їде сюди!". Сам мусив лишитися, за господарством дивитися.

А ви як почуваєтеся? У горлі не першить?

— Та не першить. Маєш цигарку? Я, коли курю, ні про що не думаю.

Зараз ви читаєте новину «В Ожидові 12 серпня гулятимуть Свято села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути