четвер, 19 березня 2009 19:53

У жителів гірських районів забирають пільги

Автор: фото з архіву Верховинської районної ради
  Голова Асоціації органів місцевого самоврядування Гуцульщини Дмитро Стефлюк: ”У нас немає ні нормального сполучення, ні комунікацій. Тут люди не мають змоги заробляти так, як у всіх інших регіонах держави”
Голова Асоціації органів місцевого самоврядування Гуцульщини Дмитро Стефлюк: ”У нас немає ні нормального сполучення, ні комунікацій. Тут люди не мають змоги заробляти так, як у всіх інших регіонах держави”

Із 1 січня 2010 року жителі гірських районів можуть утратити пільги, які вони отримували від держави понад 14 років.

Горяни мали надбавку до пенсій і заробітних плат у 20%. Студенти-бюджетники, контрактники платили за навчання на 50% менше. Міністерство регіонального розвитку України підготувало проект закону "Про розвиток гірських територій в Україні", за яким Закон "Про статус гірських населених пунктів в Україні" втрачає чинність. Голова Асоціації органів місцевого самоврядування Гуцульщини 57-річний Дмитро Стефлюк сподівається, що горяни відстоять свої права:

— Закон "Про статус гірських населених пунктів" був прийнятий ще  1995 року. Тоді була страшна інфляція, але навіть попри це держава наважилася підтримати гірський регіон. Тому що в нас немає ні нормального сполучення, ні комунікацій. Тут люди не мають змоги заробляти так, як у всіх інших регіонах держави. Сьогодні державі 18 років, а гарантії відбирають у людей. Причини не бачу. Хіба що в час кризи скорочують видатки з бюджету. Але законопроект був продуманий ще на початку 2008-го, про кризу тоді не йшлося. Автори законопроекту заклали в ньому грубе порушення Конституції України в частині прав і соціальних гарантій громадян. А йдеться ж майже про мільйон людей.

Окрім відміни пільг, ще щось обурило?

— Намагаються ввести нову норму статусу високогірних територій. Тепер високогірними вважатимуться міста та села, розміщені в районі 1200 метрів над рівнем моря (нині 400 м. —"ГПУ"). Але в Україні таких населених пунктів узагалі немає, ні в Криму, ні в Карпатах. Тому це абсурд.

Чому держава так повелася з горянами?

— Ми неодноразово зверталися до влади, просили про допомогу регіонові. От вони, напевно, і вирішили нам допомогти. Дати так, щоби ми більше ніколи не просили.

Змінити цей проект є змога?

— Ми написали звернення до президента України, прем"єр-міністра, Верховної Ради, профспілок, організації ветеранів, які захищають права пенсіонерів. Якщо не буде ніякої реакції, вийдемо на акції протесту. Уже пройшло два тижні, поки що жодного відгуку.

Зараз ви читаєте новину «У жителів гірських районів забирають пільги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути