Ексклюзиви
понеділок, 27 серпня 2007 07:03

У Вірменському соборі встановили датчики

У Вірменському катедральному соборі в центрі Львова руйнується унікальний настінний розпис XVI ст. Аби з"ясувати причини, науковці встановили на стінах храму чотири датчики, які фіксуватимуть температуру та вологість.

— Розписи XVI століття законсервовані, але коли їх оглянули, помітили, що вони осипаються, — розповідає Лілія Онищенко, 51 рік, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. — До зими деякі фрагменти стінопису могли би повністю втратити.

Датчики до Львова привіз британський реставратор 48-річний Кріс Клір, який організував у місті школу реставрації та консервації каменю. Вірменський собор рятують за допомогою апаратури, яку використовують у паризькому Луврі.

Тільки так можна дізнатися про точні причини нищення фресок.

— Ми будемо приходити з комп"ютером і знімати всі дані з датчиків. А через рік можна буде провести аналіз зібраного матеріалу, — додає Лілія Сергіївна. — Повна реставрація одного квадратного метра стінопису коштує півтори тисячі євро.

Зараз ви читаєте новину «У Вірменському соборі встановили датчики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути