середа, 18 квітня 2007 07:05

У селах біля полігона заборонили пити воду

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Житель села Борщівка Костопільського району Рівненської області Степан Басюк біля своєї криниці. Колодязь пробували чистити. Кидали всередину дезінфікуючу таблетку ”акватабс”, настоювали три дні та відкачували воду. Однак пити воду сирою заборонено. Одна
Житель села Борщівка Костопільського району Рівненської області Степан Басюк біля своєї криниці. Колодязь пробували чистити. Кидали всередину дезінфікуючу таблетку ”акватабс”, настоювали три дні та відкачували воду. Однак пити воду сирою заборонено. Одна

Ранок селяни Борщівки та Малої Любаші Костопільського району Рівненської області починають із кип"ятіння води. Місяць тому районна санепідемстанція категорично заборонила їм пити сиру воду з криниць. Люди почали частіше скаржитися на головний біль, розлад шлунку та нудоту.

У своїх бідах селяни винуватять військових. За кілька кілометрів від сіл іще з радянських часів розташований полігон, на якому час од часу проводять навчання й утилізують боєприпаси. Торік у червні гриміло так, що в деяких хатах повибивало шибки.

— Стіни у хаті від кутів повідходили, вікна потріскали. Це що, нормально? — бідкається на подвір"ї 74-річна Неоніла Цимбалюк. Її дім стоїть на околиці Борщівки. — Кажуть, знешкоджували старі боєприпаси. А від них "грибки" були на півнеба, усе пилюкою та піском засипало. Якийсь уламок вилетів на пасовище. Над селом увесь час стояли чорні хмари, а потім із них дощ полив.

— Ага, і попалив нам увесь урожай, — додає зять Неоніли Степан Басюк. — Не знаю, що в тому дощі було, але пропали всі мої помідори та картопля. Листя на деревах почорніло і скрутилося. А в лісі біля полігона посохли навіть дуби.

Після нищівного дощу селяни пішли на річку Замчисько забирати сітки з рибою.

— Витягли, а в риби очі червоні, як помідори, половини луски немає, — згадує Степан. — Лежить у сітці догори животом. Ми її кинули назад у річку. У лісі — ані ягід, ані грибів.

Замчисько тече від полігона до райцентру. Селяни беруть з неї воду на полив городів, напувати худобу. Вода у криницях мутна — аж жовта.

— Від води у мене серце боліло, у горлі дерло, як наждачкою — все через ті дурні вибухи, — каже Неоніла. — Сусідки скаржились і лікарці, і голові сільради. Просили, щоби якось на військових вплинули — набридла стрілянина.

Неоніла підходить до криниці. Просить зятя набрати у відро води. Степан відливає трохи її у склянку і роздивляється на світлі.

— Бачите, яка жовто-зелена? У мене часом корова морду відвертає від того пійла. Як беремо воду для себе, то кип"ятимо. Потім треба ще дати відстоятися два дні, щоби пити, — навчає Степан. — Дехто не такий обережний, п"є сиру і дітям дає. Але то дуже нерозумно.

У жовтні в Борщівку та Малу Любашу приїхала районна санепідемстанція. Брали проби води, повітря та ґрунту.

У землі й атмосфері не знайшли нічого, тільки в деяких криницях кількість бактерій перевищувала норму в десятки разів. Зі штучних хімічних сполук у воді подекуди виявили нітрати. Після цього сільрада закупила на півтори тисячі гривень таблеток "акватабс", щоби почистити воду. Кожну таблетку ділили навпіл або на четвертину — залежно від глибини колодязя.

— Роздавали безкоштовно. Нам теж кинули половинку до шкільного колодязя — знайшли кишкову паличку. З криниці бере воду прибиральниця, поливаємо рослини. Собі лише чай робимо, — каже молода директорка борщівської школи Ольга Фесюк. — Їдальні при школі немає, діти ту воду рідко п"ють.

Снаряд розлітається максимум на десять метрів

Учителька Анжела Михальчук принципово п"є лише мінеральну або джерельну воду. Дітям купує соки.

— Щотижня витрачаю на воду до десяти гривень. За шість купую шестилітрову пляшку питної води у Костополі, на решту — мінералку. У селі ціни трохи вищі, — пояснює вчителька. — На борщі та супи воду кип"ячу. Купатися і прати, на жаль, треба у сирій. У мою криницю кинули півтори таблетки, але то не дуже допомогло.

У сільському магазині та кіосках літрова пляшка найдешевшої мінералки коштує півтори гривні.

— Я звикла пити сиру воду. Сама родом із Карелії, там дуже чиста вода, — 65-річна Зінаїда Михальчук пере надворі білизну. — Нашу криницю місяць тому хлорували. Три дні брали воду у сусідів, а потім на свою перейшли. Думаю, воду таки забруднили військові.

Прес-секретар 13-го армійського корпусу Віктор Шубець категоричний.

— Не треба вірити пліткам селян. Ніяких масштабних навчань ми на полігоні не проводимо. Снаряд розлітається максимум на десять метрів, а не на кілометри, — заперечує військовий. — Шкоди навколишньому середовищу немає.

У березні обласна та районна санепідемстанції провели повторне обстеження криниць. Після "акватабсу" вода дещо поліпшилася, але пити сирою її все одно не дозволяють. Кількість небезпечних бактерій подекуди перевищує норму в два рази.

— Жодних доказів того, що до забруднення води причетні військові, ми не знайшли. Люди просто панікують, — говорить начальник районної санепідемстанції Валерій Стельмащук. — А ще не треба близько до криниць гноївки і вбиральні ставити. На сході пояснили селянам, що воду треба кип"ятити. Вона трохи не "дотягує" до питної норми — от і все.

Голова сільради Світлана Ковальчук, 35 років, теж переконана, що в усьому винуваті селяни. На запитання відповідає нелюб"язно і намагається закінчити розмову.

— Навіщо вам знати результати аналізів? Нашим людям треба краще колодязі чистити, — каже голова. — У деяких криницях справді є нітрати та пліснява — "зеленуха", але селяни самі винуваті. Краще хай сміття у воду не викидають і не шкодують грошей на хлорування.

Водогін для сіл можуть профінансувати з держбюджету

На водогін для Борщівки та Малої Любаші потрібно щонайменше 200 тис. грн. Районна влада сподівається, що будівництво розпочнеться цього року.
— Я їздив радитися у Національний університет водного господарства до Рівного. Шукаю, хто візьме за роботу дешевше, — розповідає голова Костопільської райадміністрації Олександр Садикін, 50 років. — Тільки на виготовлення проектної документації потрібно викласти зо 30 тисяч гривень. Ці гроші дамо з районного бюджету, більше просто не потягнемо. Проситимемо з держбюджету окрему субвенцію, голова облдержадміністрації обіцяв посприяти.

Зараз ви читаєте новину «У селах біля полігона заборонили пити воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути