пʼятниця, 21 травня 2010 15:13

У повстанському селі будують церкву

Мурувати храм почали в селі Антонівці Шумського району на Тернопіллі представники Української православної церкви Київського патріархату. Церква буде — 20 на 10 м.

В Антонівці заселено лише десяток хат. Колись тут було 200 дворів. Під час Другої світової неподалік у лісах розташувався штаб УПА "Південь". Селяни допомагали воякам харчами, ліками, одягом. За це після війни всіх жителів виселили на схід України або до Сибіру. Село як територіальну одиницю ліквідували. Відновили за незалежності.

— Тепер тут живуть старші люди, які з вислання повернулися на рідну землю, — розповідає місцевий священик Андрій Любунь, 36 років. — Служби Божі проводимо тричі на рік — на Провідну неділю, на Різдво Христове і на Різдво Богородиці. З"їжджаються 50–60 вихідців із цієї землі, що живуть у Запоріжжі, Криму. Правлю в невеликій дощаній каплиці, люди мусять стояти просто неба. Маємо надію, що село відродиться, бо зараз тут надають під забудову землю. Та й місце святе. За переказами, тут біля джерела Матір Божа явилася. Люди з округи на прощі сюди ходили. Доріжку між церквою і джерелом вистелили білим полотном. Правда, де саме джерело було, — невідомо, бо за совітів проводили меліорацію і його засипали.

Мурувати стіни почали на фундаменті дерев"яної церкви, яка стояла тут до 1979 року.

— Цей храм був найбільшим в окрузі, й усі люди із сусідніх сіл їздили сюди, — продовжує Андрій Любунь. — Місцеві комуністи його спалили. Підлаштувати так, ніби в церкву блискавка вдарила — підпалили з даху в той час, коли на село йшла хмара.

Парафія шукає кошти на спорудження храму. Знайшли мецената — підприємця Юрія Романенка. Він має біля села мисливське господарство.

Зараз ви читаєте новину «У повстанському селі будують церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути