четвер, 17 грудня 2009 18:31

У Миколи Чарнецького віряни просять здоров"я

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Ганна і Роман Юркевичі моляться біля мощів Миколи Чарнецького у храмі святого Йосафата на вулиці Замарстинівській у Львові
Ганна і Роман Юркевичі моляться біля мощів Миколи Чарнецького у храмі святого Йосафата на вулиці Замарстинівській у Львові

У суботу православні та греко-католики святкуватимуть Миколая. Діти вірять, що в ніч на 19 грудня цей святий розносить подарунки. За переказами, Миколай народився у грецькому місті Патара. Українським Миколаєм Чудотворцем жителі Західної України вважають блаженного Миколу Чарнецького, який помер 50 років тому.

— Він родом із Франківщини, вивчився на священика у Римі. За радянської влади правив на Волині, — розповідає отець Павло Дроздяк, 25 років, із Львівської архієпархії греко-католицької церкви. — 11 квітня 1945 року його заарештували енкаведисти.

Отець Микола провів шість років у тюрмах Сибіру. За час ув"язнення відбув 600 год. допитів і тортур, побував у 30 різних в"язницях і таборах примусової праці. 1956-го йому як безнадійно хворому дозволили повернутися на Галичину. Відтоді й аж до смерті отець Чарнецький таємно виконував обов"язки священика. Помер 2 квітня 1959 року у Львові. Його поховали на Скнилівському цвинтарі, а через рік перепоховали на Личаківському.

— У тюрмах Чарнецький підтримував в"язнів, кожного знав на ім"я. Через його стійкість, мужність та вірність церкві під час переслідувань ще 1960 року було розпочато беатифікаційний процес, — додає Дроздяк. — До могили почалося паломництво. Віруючі просили зцілення та допомоги в єпископа.

Директор Личаківського цвинтаря Ігор Гавришкевич, 54 роки, згадує, що до могили Миколи Чарнецького щодня приходило не менше сотні вірян.

— Люди молилися, а потім кожен обов"язково мав узяти із собою дрібку землі. Вважали, що вона має цілющі властивості. Могила Миколи Чарнецького була накрита гранітною плитою, землю брали з-під неї. Тому ми постійно підсипали ґрунту, щоби плита не провалилася.

Коли Ромчику було 1,5 року, він мав дуже сильний бронхіт

Вісім років тому Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив Миколу Чарнецького блаженним. 2002-го мощі єпископа урочисто перенесли до храму Йосафата на вул. Замарстинівську, 134 у Львові. Уклонитися греко-католицькому єпископу сюди щодня приходять десятки львів"ян.

— Коли було зафіксовано стільки чуд, то церква вирішила достойно поховати єпископа в храмі, — продовжує Павло Дроздяк. — На Підголоску у Львові планують звести храм Миколи Чарнецького. Там має бути паломницький центр, де прочани зможуть помолитися.

13-річний Роман Юркевич другий рік прислуговує священику в церкві Йосафата під час літургій. Розповідає, що після кожної служби молиться Чарнецькому, просить здоров"я для всієї сім"ї.

— Коли Ромчику було 1,5 року, він мав дуже сильний бронхіт, — розповідає мати хлопця Ганна, 50 років. — Лікарі підозрювали запалення, нас мали покласти в обласну дитячу лікарню. Я пішла на могилу Чарнецького, він тоді ще на Личаківському був похований, і взяла дрібку землі. Прийшла додому й дуже сильно молилася та прикладала землю до дитини. Зранку в поліклініці зробили рентген, а лікарі розвели руками. Хвороби як не було.

Зараз ви читаєте новину «У Миколи Чарнецького віряни просять здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути