вівторок, 04 вересня 2007 07:01

У Греції Ольга Парнікова заробляє 700 євро на місяць

Автор: фото з сімейного архіву Ольги Парнікової
  Львів’янки Ольга Парнікова (ліворуч) та Леся Швидко біля автобусу, який щойно привіз їх до Греції
Львів’янки Ольга Парнікова (ліворуч) та Леся Швидко біля автобусу, який щойно привіз їх до Греції

"Ми з сином жили на одну мою пенсію, роботу у Львові знайти було нереально, — каже 58-річна Ольга Парнікова. — Довелося шукати заробіток за межами України. Півроку працювала, аби борги повернути. Що там заробиш, коли не знаєш ні слова по-грецьки? 400 доларів були межею мрій".

Жінка вперше зібралася за кордон 1999 року. На поїздку гроші позичила у знайомих під великий відсоток.

— Нас переслідувала грецька поліція. Ми майже не ходили вулицями, аби не депортували. Пошуком роботи займалася афінська біржа праці "Графія". За її послуги я заплатила 120 євро. Жодних документів не вимагали, — розповідає Ольга Парнікова. — Доки мені шукали роботу, я зустрічалися з українцями біля церкви святого Костянтина. По середах там годували безкоштовно.

Із роботою в Афінах жінці не поталанило, тому Ольга Петрівна подалася на острів Парос. Улаштувалася в тамтешній ресторан "Врохас".

— На кухні доводилося працювати по 14–15 годин на день, — продовжує Парнікова. — Мила посуд, чистила овочі та рибу, нарізала салати. За таку роботу платили 440 євро на місяць. Власник ресторану забезпечував нас проживанням у готелі та харчуванням.

Нині в ресторанах українським заробітчанкам платять не менш ніж 800 євро. Грецькі агенції працевлаштування пропонують також домашню роботу — догляд за інвалідами, дітьми та людьми похилого віку.

— Найважче влаштуватися доглядати за дітьми, — зазначає Ольга Петрівна. — У декретній відпустці грекині лише два місяці, вони надто цінують своє робоче місце. Українок дуже рідко наймають нянями. Своє чадо місцеві довіряють лише жінкам, які ідеально володіють грецькою мовою та мають офіційний дозвіл на проживання. Няні повинно бути не більш ніж 40 років. Вона муситиме постійно проживати в сім"ї. За бажанням господаря, у неділю така працівниця може мати вихідний. За роботу отримує 700–800 євро на місяць.

Українок дуже рідко наймають нянями

Найчастіше українки та росіянки доглядають за інвалідами та старими людьми. Заробляють від 500 до 1000 євро.

— Я сиджу з 92-річною жінкою, отримую 700 євро, — каже Парнікова. — За вісім років перебування у Греції я вільно розмовляю грецькою. У мої обов"язки входить приготування їжі та прибирання в квартирі. Харчуюся за рахунок господаря, маю власну кімнату.

Чоловікам з України працевлаштуватися у Греції складно. В їхніх послугах зацікавлені переважно восени, під час збирання  цитрусових. За це заробітчани отримують 700–900 євро.

Дівчата до 25 років можуть улаштуватися офіціантками в ресторани. Хатньої роботи їм не пропонують.

— Молодь може заробляти більше тисячі євро на місяць, але знову ж таки від неї вимагатимуть вільне володіння грецькою. Хоча, хто знає англійську — теж не пропаде, — запевняє Ольга Петрівна.— Вони спілкуватимуться з туристами, які мандрують Грецією. Та молодим дівчатам краще не їхати сюди. Бо історії про будинки розпусти далеко не вигадки.

Українські заробітчани, які прожили в Греції 5 років, можуть легалізуватися.

— Це значно полегшує пошук роботи. Але тоді потрібно щомісяця платити "іко" — 80 євро страховки.

Сьогодні на дорогу до Греції треба витратити 2 тис. євро. Заробітчани найчастіше їдуть як туристи й залишаються в країні нелегально.

— Путівка до Греції на одну особу коштує близько 1500 євро, — інформує 35-річна Катерина Львович, старший менеджер із продажу турів агентства повітряних сполучень "Кий авіа".— У цій сумі — переліт в обидва кінці, двотижневе проживання в готелі та харчування. Якщо людина замовила в нас путівку, за додаткові 30 євро відкриваємо їй візу на 14 днів. Робочими візами наша агенція не займається.

Найбільше платять в Iзраїлі

— Нині найвигідніше їхати на заробітки до Ізраїлю, — розповідає 50-річна львів"янка Леся Швидко, яка працювала в Ізраїлі та Греції. — Там українки прибирають у квартирах, чоловіки працюють на будівництві. Заробити можна від 1000 до 1200 доларів на місяць. Раніше легше було виїхати. Зараз візу відкривають лише за викликом родичів.
У Чехії, Німеччині та Італії заробітчанам платять від 500 до 700 євро. У Чехії складно знайти роботу жінці, в Італії — чоловікові. В Іспанії українки отримують 600–700 євро, чоловіки на будівництві — 1000 євро. Найменше заробляють у Польщі — від 200 до 500 євро на місяць.

Зараз ви читаєте новину «У Греції Ольга Парнікова заробляє 700 євро на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути