понеділок, 15 січня 2007 18:40

Свійська свиня народила від дикого кабана

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Зоотехнік фермерського господарства ”Бескиди” Дубенського району Рівненської області Світлана Кононюк показує напівдике порося, потомство дикого кабана Діка
Зоотехнік фермерського господарства ”Бескиди” Дубенського району Рівненської області Світлана Кононюк показує напівдике порося, потомство дикого кабана Діка

Унікальний експеримент провели у фермерському господарстві "Бескиди" в селі Сатиїв Дубенського району Рівненської області. Зоотехнікам удалося спарувати дикого кабана Діка з двома свійськими свинками та отримати незвичне потомство — не вразливе до хвороб.

Дікова загорожа на фермі на видному місці. За сіткою поважно ходить сам Дік і двоє менших диких свинок.

— Хто до нас не приїжджає — усі відразу до нього йдуть, — розповідає зоотехнік "Бескидів" Світлана Кононюк, 36 років. — Зараз уже можна ближче до сітки підступитися, а колись кидався до загорожі, тільки-но кого забачив.

Дикий кабан у господарстві з"явився випадково. Підстреленого браконьєрами підсвинка підібрали в лісі. Ветеринари витягли з тіла дробини, продезінфікували рани. За деякий час веприк одужав.

— Коли оперували, мусили прив"язувати кабанчика. Він же не розумів, що ми йому добра бажаємо, — усміхається керівник фермерського господарства Олександр Бескид, 50 років. — Ласун він великий: яблука любить, кісточки з абрикосів. Навіть із рук їсть, коли йому щось добре приносиш, дається погладити.

— А цукерки як їсть! — Світлана Кононюк перехиляється через загорожу. — Ратичкою старанно розгортає папірець, а тоді вже цукерку з"їдає. Наші хлопці раз пожартували — камінця загорнули. То він мало не оскаженів. Із такою люттю кидався на сітку — помститися хотів.

Дік і свинки тим часом полишають ночви з харчами й починають тертися біля величезного каменя, облитого чимось чорним і масним.

Ратичкою розгортає папірець, а тоді цукерку з"їдає

— То ми їм блохи виводимо, — випереджає запитання зоотехнік. — Улітку купаємо навіть.

Олександр Бескид пропонує пройти до офісного приміщення — надворі холодно. На столі головного в господарстві фермера фігурка дикого кабанчика.

— В Україні господарств, які займаються вирощуванням поросят-гібридів, обмаль. А нам удалося в неволі отримати від дикого кабанця потомство, — радіє Олександр Бескид. — Ми йому гарну пару підібрали. Двох свинок — одна зовсім чорна породи гемпшир, друга — суміш порід дюрок і гемпшир, з червоними плямками. Дік не вередував. Через кілька місяців обидві свиноматки народили поросят. Аж 18! Усі вижили.

— Вони тих унікальних поросят-гібридів у кущах народжували. Я їх кілька днів по території шукала, аж доки свиня не вийшла, а за нею поросятка шнурочком, — усміхається зоотехнік Світлана. — На початках ми дуже перейнялися вагітністю свиноматок. Помістили їх у найкомфортніші умови. Та, як з"ясувалося, лише нашкодили. Свині почали втрачати вагу. Тому випустили їх на подвір"я. А поросята кумедні такі, смугасті, у плямках. Ми їх у клітку зачинили, то вони сітку почали перестрибувати. Уявіть — висота більш як метр, а воно мале присяде — тільки плиг, ратичками вчепилося — і вже за сіткою. Із того часу вільно територією гуляють.

М"ясо напівдиких свиней солодкувате на смак і не таке тверде та волокнисте, як у диких. Ресторатори закуповують його за ціною удвічі вищою, ніж коштує звичайна свинина. Виводити гібридів не затратно.

— Завдяки сильній генетиці, яку дістали у спадок від дикого татуся, мають надзвичайно сильний імунітет. Ми їм лише глистну профілактику проводимо — і більше жодних щеплень. Єдиний мінус — ростуть дуже повільно. За сім  місяців набрали лишень 80 кілограмів, а звичайні шестимісячні свині за такий час важать 115–120, — розповідає Олександр Бескид.

У господарстві "Бескиди" 500 голів свиней. Профілююча порода дюрок, розводять гемпшир і велику білу. Цього року свиняче поголів"я планують збільшити до тисячі.

— Коли ж, як не у Рік Свині, — жартує керівник підприємства. — Збудуємо ще одне родильне відділення за євростандартами. Перше вже успішно функціонує. Створимо більш комфортні умови для маленьких поросят.

Коли кажуть, що в Сатиїві свині живуть по-людськи, — не жартують. Утеплені приміщення, охайні, бруду як не шукай — не побачиш. У районі пишаються екологічно чистою свининою, вирощеною без стимуляторів росту. Європейський ринок для українських свинарів перспектива поки захмарна. А сусідні Росія та Білорусія нашу свинину купують залюбки.

Зараз ви читаєте новину «Свійська свиня народила від дикого кабана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути