Ексклюзиви
понеділок, 23 квітня 2007 07:03

Сто сімей залишилися без заробітку

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Платили небагато, але сезон за рік стажу рахували
Платили небагато, але сезон за рік стажу рахували

"Ну і як у тому селі вижити? Мали хоч якийсь зиск із землі, а тепер і того немає. Замість помагати бідному селянинові хіба палки в колеса вставляють", — розводить руками 55-річна Ірина Рогова, жителька села Хоросниця Мостиського району Львівської області.

Жінка в коричневій хустині й теплому светрі порається на городі біля невеликої сірої хати — вибирає зі схованки в землі картоплю. Каже, більше нічого в полі не садитиме, а ще торік на 20 сотках сіяла цукровий буряк. У Хоросниці нещодавно закрили бурякоприймальний пункт. Хоча цукровий буряк — одна з основних культур у навколишніх селах.

Хоросничани в розпачі. Вони вже заскородили землю й купили насіння.

— Люди вагаються, чи сіяти буряк, бо бояться, що пропаде, — каже Ірина Рогова. — Аби завезти урожай до Городка (сусіднього райцентру. — "ГПУ"), треба 250 гривень за машину дати, а якщо до Самбора — то ще більше.

Село за 70 км від Львова. Сюди можна дістатися електричкою. Рейсові автобуси до Хоросниці не заїжджають. У селі майже сто дворів. За цегляними хатами — зорана рілля. Кожен господар має 20–40 сотих поля. Люди живуть переважно з городини та "човникового" бізнесу — возять до Польщі горілку й цигарки.

— До цього року цукровий буряк вирощував кожен господар. Мав на це 15–20 сотих, — веде далі Ірина Рогова. — Люди заробляли непогану копійчину. За зданий буряк можна 8–10 мішків цукру взяти, а один коштує 150 гривень.

До розмови долучаються сусіди Рогової. 60-річна Зеновія Барабах працювала на пункті на сезонних роботах — у лабораторії визначала цукристість буряка. За місяць заробляла 300 грн.

— У сезон тут сорок людей робило, — розповідає селянка. — Хоча платили небагато, але сезон за рік стажу рахували. В селі більше нема куди подітися.

Платили небагато, але сезон за рік стажу рахували

Селяни кажуть, що буряк вимагає чималих затрат. За оранку фірманові платять 50 грн, за селітру — ще 100 грн, за насіння — 25 грн. Сорок гривень треба заплатити за доставку буряку з поля. Загалом набігає понад 200 грн.

— Та й наробитися в полі треба, — каже чоловік Зеновії Григорій. — Поскородити ґрунт, аби пухкий був, посіяти, двічі прополоти. А потім ще й обчиняти буряк вручну!

Від вирощування буряку селяни відмовлятися не хочуть.

— Цукор — товар вигідний, бо не псується. У коморі два-три роки може лежати, — запевняє Зеновія Барабах. — Як скрутно з грошима, то я його до Мостиська на базар везу. Для себе на цілий рік вистачає — на закрутки, випічку.

Минулого року з 20 соток Барабахи зібрали 3 т буряків. За кожну взяли 67 кг цукру. Загалом сім"я отримала 200 кг цукру — на 600 грн, за ринковою ціною.

Бурякоприймальний пункт — у Хоросниці, біля залізничної станції. Понад 50 років сюди здавали буряки жителі Мостиського району та близько десяти сіл Яворівського.

Контора, лабораторія і склади з червоної цегли розміщені поряд. Четверо чоловіків розбирають техніку для вивантаження буряків і вивозять її до Самбора.

— Пункт належить Самбірському цукровому заводу, який уже кілька років не функціонує. Шість років тому його разом із нашим пунктом викупило ЗАТ "Західна компанія "Дакор" із Дубна Рівненської області, — розповідає начальник пункту Володимир Кравець, 43 роки. — Спочатку робота йшла нормально. А нещодавно мені подзвонила директор із Самбора і сказала, щоби ми більше не приймали буряків. Я й сам не розумію чому. Минулого року селяни здали близько 6 тисяч тонн. Багато людей привозили по 10–12 тонн буряку. Для них це був єдиний заробіток.

Кравець гортає журнал записів.

— Ось дивіться: фермер із сусіднього села 990 кг цукру заробив. Це три тисячі гривень.

У ЗАТ "Західна компанія "Дакор" порадили звернутися по коментар на Самбірський цукровий завод.

— Дрібними підрозділами не займаємося, — сказали в приймальні директора Данила Корилкевича, колишнього депутата Рівненської обласної ради.

Директор Самбірського цукрового заводу Тетяна Походай із кореспондентом "ГПУ" говорила неохоче.

— А чому бурякоприймальний пункт закривають? — цікавлюся.

— А хто вам таке сказав? — обурюється.

— Бачили, що техніку вивозять.

— Вивозять, бо там вона не потрібна! — підвищує голос Тетяна Яківна й кидає слухавку.

52-річний заступник голови Мостиської райдержадміністрації Ярослав Федина пояснює, що цукровим заводам зменшили квоту виробництва цукру, бо торік мали великий надлишок.

— Заводам стало невигідно возити буряки здалеку, — каже Федина. — Багато підприємств навіть не хочуть співпрацювати з індивідуальними господарями, їм вигідніше закупити буряки у фермерів або й самим їх сіяти. Що робити селянам Мостищини, поки не знаю. Возити буряки до Самбора чи Городка їм невигідно, бо за постановою Кабміну цього року розрахунок буде проводитися у грошах. За одну тонну даватимуть 170 гривень.

На Львівщині працюють два цукрові заводи

Із п"яти цукрових заводів, які працювали на Львівщині, нині діють лише два — Золочівський та Радехівський.
— За рік вони переробляють 700 тисяч тонн буряків. Цього достатньо, — стверджує заступник голови Львівської держадміністрації з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин, 51 рік.
Минулого року цукровими буряками в області засіяли 26 тис. га. Цьогоріч Міністерство аграрної політики наказало скоротити цю площу на 3–4 тис. га.
— Ми не хочемо цього робити. Зараз працюємо над підписанням угоди цукрових і спиртзаводів щодо виробництва біоетанолу — додатка до бензину, — каже Іван Стефанишин. — Якщо таку співпрацю налагодимо, в області суттєво зросте попит на цукрові буряки.

Зараз ви читаєте новину «Сто сімей залишилися без заробітку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути