Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 21:01

Степану Партиці не заплатили 1700 доларів

Будівельній бригаді з Кам"янко-Бузького району на Львівщині не заплатили за виконану роботу в Росії. Працювати за кордон шість чоловіків поїхали не вперше.

— Наприкінці листопада подзвонив товариш, сказав, що є робота в Москві. Треба було зробити ремонт у гаражі в якогось москаля, — каже Степан Партика, 21 рік, із села Мазарня-Каранська. — Зібралися та й поїхали. Працювали на вулиці Тульській, у центрі Москви. Я клав плитку. Обіцяли 500 руских рублів за квадратний метр. Кожен мав би заробити  по 1700 доларів. Прорабом був кавказець. Ми називали його Гогій. Про хазяїна не говорив нам нічого. Жили в квартирі з голими стінами. Із меблів було лише радіо, — жартує.

За два місяці українці здали відремонтований гараж. Власник із Гогієм остаточно прийняти роботу прийшли пізно ввечері.

— Хазяїн точно був задоволений. Сказав нам: "Маладци" і пішов із прорабом на вулицю, — продовжує Степан. — Зранку на квартиру приїхав Гогій і сказав, що москаль злий на нас. Хоче все задурно переробити, бо зробили неправильно. Порадив утікати. Базарив, шо і так ніхто не заплатить, бо зараз у всіх криза. Гроші на білети, казав, дає зі своєї кишені. Ми й поїхали. А шо мали робити?

Степан каже, в Росії побільшало випадків, коли наймачі обманюють заробітчан.

— Чув, що в грудні Путін сказав про скорочення в два рази дозволів на роботу для мігрантів. А перше російський уряд планував чотири мільйони дозволів видати. От тепер і ганяють наших!

Роман Малета, 26 років, із селища Буштино Тячівського району Закарпаття працює кочегаром у сімейному гуртожитку в чеському місті Брно. За січень отримав 1000 євро зарплати.

— Узагалі, працюю на житловому будівництві, але зараз не сезон, тому влаштувався сюди, — розповідає Малета. — Зараз багато розмов про кризу. Здебільшого вона зачепила місцевих. Чув, із заводів звільняють людей, здебільшого наших заробітчан. Багато люду лишається без роботи.

Чоловік у Чехію поїхав у 19-річному віці. Зрідка навідується до батьків в Україну. За цей час купив два автомобілі. Прогнозує, частині українців улітку доведеться повернутися додому.

Багато люду лишається без роботи

— Чехи ж самі по Європі роз"їхалися на заробітки. Тому поки вони не повернуться, боятися нічого. Якщо ж криза затягнеться, то по весні більшості українців треба буде їхати додому, — каже Роман.

Міністерство внутрішніх справ Чехії розробило план повернення звільнених іноземних працівників. Окрім квитка на літак, кожному обіцяють дати 500 євро на дорогу додому. Також запропонували обмежити видачу довгострокових віз.

Назарій Скрипка, 32 роки, із райцентру Перечин Закарпатської області місяць чекає на документи, аби поїхати на заробітки до Чехії.

— Маю контракт на рік для роботи там. Подав документи до Чеського посольства у Львові. Казали, чекати місяць-два. В Україні нема де заробити таких грошей. За кордоном можу проробити три місяці й за ті гроші спокійно жити вдома і нічого не робити рік, — розповідає Скрипка.

Назарій — дипломований зварювальник. Закінчив Перечинське училище. Переконаний, необхідні документи отримає, адже їде на легальну роботу, працюватиме за фахом. Чоловік їздить на заробітки за кордон 12 років.

Жіночий голос з автовідповідача Чеського консульства у Львові повідомляє, що наразі реєстрація заяв на отримання довгострокових віз не проводиться.

У Закарпатському обласному центрі зайнятості зафіксували рееміграцію — заробітчани повертаються з-за кордону додому. Загалом, прогнозують експерти, на час кризи в країну повернуться понад 3,5 млн українців.

Зараз ви читаєте новину «Степану Партиці не заплатили 1700 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути