вівторок, 19 червня 2007 07:02

Старий Львів звільнять для пішоходів

Автор: фото: Віталій Грабар
  Ольга і Максим Філіпішини (в світлих футболках) прийшли забрати свій шматок газону зі стадіону ”Україна” у Львові. Перед реконструкцією арени трав’яне покриття розпродали на інтернет-аукціоні. Подружжя заплатило за центральну точку поля 505 гривень
Ольга і Максим Філіпішини (в світлих футболках) прийшли забрати свій шматок газону зі стадіону ”Україна” у Львові. Перед реконструкцією арени трав’яне покриття розпродали на інтернет-аукціоні. Подружжя заплатило за центральну точку поля 505 гривень

"За чотири роки львів"яни не впізнають свого міста. Вони забудуть про ями на вулицях, пробки на дорогах, зиму без гарячої води. "Євро-2012" допоможе Львову перетворитися з провінційного занедбаного містечка на високорозвинений східноєвропейський мегаполіс", — запевняє головний архітектор Львова Юрій Криворучко, 52 роки.

2012 року у Львові відбудуться два матчі континентальної першості з футболу. Місто прийматиме сотні тисяч іноземних туристів і футбольних фанатів. Потрібно збудувати нові стадіони, готелі, паркінги. Головне — розв"язати нагальні проблеми: забезпечити якісне тепло- і водопостачання, впорядкувати транспортний рух.

За чотири роки Львів отримає 40 річних бюджетів інвестицій — близько 9 млрд грн.

— Не можна втратити жодного інвестора, — каже заступник головного архітектора 58-річний Олександр Ярема. — Бізнесменів приваблює  старовинний Львів. От нещодавно приїжджали ізраїльтяни. Хотіли будувати готелі в Одесі, але як побачили наше місто — вирішили тут кинути якір.

Нині архітектори із фахівцями з інституту "Містопроект" та київського"Дніпромосту" працюють над коригуванням Генерального плану Львова та прилеглих територій.

— За останні роки у Львові знизилося виробництво, зате стрімко розвивається торгівля, туризм.

— Яким буде Львів 2012-го?

Олександр Ярема розкладає на столі карту Львова.

— Ось тут, — показує на район в кінці вулиці Стрийської, — одразу за  іподромом буде центр спортивно-видовищних споруд — великий критий стадіон на 32 тисячі місць і виставковий комплекс "Галекспоплаза". Поруч спорудять готельний комплекс. До "Євро-2012" приватні фірми можуть збудувати у Львові близько двадцяти готелів. Два-три з них — п"ятизіркові.

Доведеться знести кілька приватних будинків

Більшість — середнього рівня, бо в основному туристи — люди молоді, небагаті.

— Щоб здешевити вартість проживання, готельні номери варто робити невеликими, у них можна встановлювати навіть двоярусні ліжка. В Європі таке вже почали практикувати, — каже Ярема.

Біля комплексу може постати велика комплексна споруда закладів юстиції. Сюди планують переселити всі юридичні структури. Збудують також великий медичний центр.

— Стараємося звільнити старий Львів для туристів. У центрі зробимо пішохідні доріжки, поставимо багато літніх столиків, будинки і вулиці реставруємо. Для машин дороги будуть закриті. У Львові, як у Відні —  центром лише екоавтомобілі їздитимуть.

Зі всіх сторін центральної забудови — на вулицях Вороного, Петрушевича, проспекті Чорновола збудують підземні багатоярусні паркінги. Водії користуватимуться ними безплатно впродовж 60 хв., за кожну наступну годину платитимуть по 5 грн.

— Сьогодні по вузьких львівських вуличках їздить 120 тисяч автомобілів. Якщо не збудуємо нових доріг, за три роки будемо швидше ходити, ніж їздити, — каже головний інженер управління архітектури Олег Гримак. — Частину доріг треба реконструювати, розширити, а частину — збудувати. Тому доведеться знести кілька приватних будинків. Їхнім власникам держава компенсує і вартість помешкання, і землі.

До паркінгів водії добиратимуться радіальними дорогами.

Зміниться і Головний залізничний вокзал. Він стане міжнародним — із польського кордону до нього протягнуть 70 км вузької євроколії.

— Поїзди, що їдуть з-за кордону, вже не стоятимуть годинами у Мостиськах, а заходитимуть до Львова. Тут можна буде пересісти і їхати далі на схід, — розповідає Ярема. — Термінал реконструюють, багажні відділення, кіоски сховають під землю.

До "Євро-2012" у Львові реконструюють занедбані спортивні комплекси "Юність", "Спартак","СКА". Впорядкують зони відпочинку з тенісними кортами, спортивними майданчиками у Винниківському, Брюховицькому та усіх львівських парках. Для вболівальників виділять чотири фан-зони з великими екранами, на яких транслюватимуть матчі.

— Львів"янам нічого хвилюватися, що"Євро-2012" позбавить наше місто його романтичності, архітектурної цінності, — зауважує Ярема. — Львів залишиться культурним центром України, але одночасно стане справжнім мегаполісом.

Уболівальників розселятимуть у однозіркових готелях-гуртожитках

Для підготовки до чемпіонату Європи на Львівщині створили оргкомітет. Його співкерівниками стали голова облдержадміністрації Петро Олійник, 49 років, голова обласної ради Мирослав Сеник, 49 років, і міський голова Львова Андрій Садовий, 38 років.
— За всі роки незалежності України в нашу область надійшло 530 мільйонів доларів інвестицій. А за ці чотири з половиною роки нам потрібно залучити 3 мільярди доларів, — каже Петро Олійник.
За словами мера Львова, на час чемпіонату місту потрібно вп"ятеро більше готельних місць, ніж є зараз.
— Треба створити 20 тисяч номерів, — говорить Садовий. — Ми будемо пропонувати навчальним закладам провести ремонти у своїх гуртожитках. Так, це будуть умови однієї, можливо, двох зірок. Для пересічних європейців цього цілком достатньо. А наші діти згодом зможуть жити в нормальних гуртожитках.

Денис МАНДЗЮК

Зараз ви читаєте новину «Старий Львів звільнять для пішоходів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути