пʼятниця, 14 березня 2008 07:10

Шестеро Шинкаруків обпеклися парою

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Марія Шинкарук біля свого чоловіка Василя. Позаду на ліжку лежить 17-річний Роман — брат Василя. Жінка єдина у сім’ї доглядає за потерпілими
Марія Шинкарук біля свого чоловіка Василя. Позаду на ліжку лежить 17-річний Роман — брат Василя. Жінка єдина у сім’ї доглядає за потерпілими

Сім"я Шинкаруків з села Луки Городенківського району Івано-Франківської області потрапила до обласної клінічної лікарні з тяжкими опіками. У літній кухні зірвався 40-літровий бідон із окропом. Пара та гаряча вода ошпарили четверо дорослих та двоє дітей.

У 5-річного Андрійка обпечені спина, поперек, сідниці. Уражено 30% тіла дитини. Олексієві, 15 років, сильно попекло ліву руку. Середній син 17-річний Роман і старший Василь, 24 роки, отримали опіки третього ступеня — постраждало 35% тіла. Мати, 42-річна Ганна Шинкарук, разом із своєю матір"ю Ольгою Волошинець, 67 років, попекли груди, спину.

— В усіх важкий стан, але стабільний, — розповідає лікар-анестезіолог Івано-Франківської обласної лікарні Анатолій Брунарський, 40 років. — Майже у кожного постраждала верхня частина тіла: голова, обличчя, шия, спина та руки.

Нещастя сталося ввечері 7 березня. Бабуся, мати та діти сиділи на кухні. Шинкаруки збиралися вечеряти. Глава сімейства Ігор доглядав у стайні худобу.

— Мій чоловік закінчував обхід. Алюмінієвий бідон поставили на кухню, аби вода грілася для худоби — розповідає 23-річна Марія, дружина Василя. — Від сильної температури під кришкою бідона розплавилася гумка і пристала до країв. Коли чоловік хотів набрати води, рушив бідон, а звідти фонтаном ударила вода з парою. Ошпарило усіх, хто тоді був на кухні. Аж на стінах сліди залишилися.

Молоде подружжя Марійка і Василь живуть з дітьми — 3-річним Олегом і місячним Ярославом — у батьківській хаті. У чотирьох кімнатах  — 11 осіб. У сім"ї працює лише Ігор Шинкарук. Тримають корову, двох телят і свиней. Живуть з городу, у сезон продають огірки, помідори, картоплю. Сини Роман та Олексій навчаються в Чернівцях.

Андрійка на ліжку не побачили, аж потім крик почули

— Приміщення, де стався нещасний випадок, мале, і вся пара від вибуху піднялася до стелі. Вийшло, як у бані, тому в людей попечена верхня частина тіла, — пояснює Брунарський. — Перев"язку робили під наркозом. Більшість ран у молодих хлопців загоїться швидко. Особливий догляд потрібен за старшою жінкою. Важко з наймолодшим хлопчиком — у нього був больовий шок.

— Сім"я має помирати, ніхто ні копійки не дасть, — скаржиться у палаті Ганна Шинкарук. У жінки перемотані груди, руками не може поворушити. Невістка Марійка годує її з ложки.

Вдома залишилося ще двоє дітей Ганни Шинкарук — Олексій і 7-річна Тетяна.

— Мушу щодня увечері їхати у село. Худобу треба нагодувати, у хаті щось поробити, своїх двох малих лишила на сусідів, — веде далі Марійка. — Ми у паніці перші з кухні повибігали. Андрійка на ліжку не побачили, аж потім крик почули. Винесли його надвір, зняли одяг, накинули на плечі пеленку. Дорогою до лікарні у дитини судороги почалися, потім свідомість втратив. Нас прийняли у районній лікарні, потім направили в опікове відділення до Івано-Франківська.

Грошей на лікування Шинкаруки не мають.

— На препарати потрібно близько 10 тисяч гривень на кожного члена сім"ї, — говорить завідувач опікового відділення Костянтин Коршак.

Андрійкові треба пересаджувати шкіру. Сім"ї необхідний дорогий альбумін — білкова фракція плазми крові. Препарат призначають при травматичному та операційному шоках, опіках. По грошову допомогу Шинкаруки звернулися до губернатора Івано-Франківської області Миколи Палійчука.

Зараз ви читаєте новину «Шестеро Шинкаруків обпеклися парою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути