Луцький бармен Олександр Корнієнко, 30 років, підкидає лівою рукою в повітря шейкер із льодом та соком і ловить його правою за спиною. У барі в центрі Луцька стихають розмови — відвідувачі дивуються вправності чоловіка.
— О, диви, це той самий бармен! — шепочуться дві студентки за столиком біля дверей.
Сашко наливає коктейль у високу склянку.
— Це зараз мені здається, що підкинути повну пляшку чи шейкер — дурниця, — розповідає Корнієнко. — Головне — не підкинути й зловити, а правильно змішати компоненти коктейлю. Жонглювання — то тільки картинка для очей. Чи багато перетрощив добра? — запитує сам у себе. — Не падає в того, хто не підкидає! — сміється.
У 17 років Сашко з другом їздили працювати на виноградники до Одеської області. На залізничному пероні хлопців обікрали — видурили магнітофон "Піонер" і гроші.
— Нам тоді один чоловік сказав, що в міліцію звертатися даремно. Запросив попрацювати в ресторані "Рішельє", де він займав посаду адміністратора. Ми там із півроку трудилися, спочатку допомагали на кухні, потім офіціантами. Адміністратор учив: "Уяви, що ти тут живеш, що це твій дім. До тебе приходять друзі. Зроби так, щоби їм сподобалося в гостях". А часи такі були, що круті дяді часто веселилися — запускали в барменів і офіціантів пляшками. Оце на згадку ношу, — показує шрам під оком.
За столиком коло стійки сидить дружина Сашка Вікторія, 25 років. Чоловік підкидає літрову пляшку "Мартіні".
— Не можу на це спокійно дивитися, — Вікторія закриває очі. — Удома теж усе літає. Підкинув кришку від каструлі — люстру розбив. Доцю вчить ножем і виделкою користуватися. Я питаю — куди, їй же тільки шість років!
Олександра Корнієнка цінують у барі не стільки за шоу, скільки за вміння майстерно змішувати коктейлі. У центрі барменів "Планета Z" він чи не найкраще опанував міксологію — мистецтво поєднувати інгредієнти, й флайринг — володіння барними предметами.
— Смак народжується у голові, — ділиться досвідом Сашко. — За самими складниками можу визначити, який коктейль вийде. Готую з десяток алкогольних напоїв "на око", не відміряючи спеціально компонентів. Сам придумав понад 50 коктейлів — це тільки ті, що стали популярними в барі. Найвдалішим уважаю "Марті Айс". Для нього треба 25 мілілітрів амаретто, 50 мілілітрів холодної кави, 75 — молока, кульку морозива. Усе збити в блендері. У склянці шоколадним топінгом намалювати "серпантин", влити до неї коктейль, додати льоду. Напій має смак мигдалево-шоколадно-кавовий. Я його назвав на честь зебри з мультфільму "Мадагаскар".
Коментарі
1