вівторок, 05 серпня 2008 07:12

Плазуни заповзають на обійстя та до хат малораківчан

— На село якась напасть найшла. Гади лізуть на подвір"я, у хижі. Були змії, але не так багато! Видно, цілі кодла розвелися. Днями сусідка сіно сушила, двох гидят вилами забила, — сплескує в долоні 80-річна Марія Яцканич із села Малий Раковець Іршавського району Закарпатської області.

Село лежить на семи пагорбах біля підніжжя трьох гір — Тупої, Китиці й Товстої. У 800 дворах живе 3,5 тис. осіб.

Хата Марії Приймич, 32 роки, неподалік урочища Мільчаник.

— Жала траву. Бачу, у кошику щось тріпочеться. Глянь — а то сіра зміюка. Прибіг свекор і вбив її мотикою, — каже жінка.

Два тижні тому 31-річна Марина Бобіта у власному дворі зарубала двометрову змію.

— Діти гралися на подвір"ї. Мала Женька кличе мене: "Мамо, там щось лізе". Я аж остовпіла від страху. Повен двір малих дітей — моїх четверо й сестриних двоє. Ухопила мотику та перерубала гада надвоє. Хвіст почав битися на місці, а голова стала тікати в пивницю. Швагро Федір розтрощив її сокирою.

У селі почастішали випадки, коли змії залазять до хат. Марія Староста несла тісто в духовку. Посеред кімнати побачила чорну змію. Жінка затупотіла ногами, щоб плазун утік на вулицю. Він заліз у духовку. Марія покликала на допомогу сусідів.

Петро Гричищук, 52 роки, працює муляром Хустської філії Закарпатського обласного радіотелевізійного передавального центру. На роботу йде лісом майже 2 год.

— Біля вишки повно усяких гидів. Є чорні, сірі, із усякими узорами. Сьогодні прибирали територію, косили траву. Із хлопцями двох бачили. Такі товсті, жирні, двометрові. Повилізали з-під плит угріватися.

Малораківчани вірять, що змій на обійсті вбивати не можна. Їх треба віднести подалі від хати. Інакше в родині будуть клопоти. Оберегами від плазунів є гілки буш-дерева — їх кладуть біля порога. Селяни садять це дерево поблизу хат.

Зараз ви читаєте новину «Плазуни заповзають на обійстя та до хат малораківчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути