вівторок, 17 квітня 2007 07:01

Пластунки відзначили 95-річчя своєї організації

Автор: фото: Віталій Грабар
  Пластункам куреня ”Число 26 імені Олени Пчілки” пояснюють чергове завдання з квесту — гри-головоломки
Пластункам куреня ”Число 26 імені Олени Пчілки” пояснюють чергове завдання з квесту — гри-головоломки

Біля альтанки у львівському парку ім. Івана Франка в неділю ввечері зібралася сотня пластунів на останню частину квесту — змагання на честь 95-річчя організації.

— "Квест" з англійської — це "головоломка, загадка", — каже організатор гри Михайло Дяків, 19 років. — Опівдні кожній із 30 команд дали завдання, за якими вони повинні були знайти певні вулиці, названі іменами патронів пластових куренів: Ольги Басараб, Петра Сагайдачного, Івана Чмоли. На цих вулицях учасники мали розшукати букви, скласти їх і дізнатися про фінальне завдання. Три команди до фінішу так і не дісталися.

Дівчата із пластового куреня з назвою "Непрості" розповідають, що їм довелося робити під час квесту.

— На площі Ринок треба було знайти людину з букетом троянд, — згадує 19-річна Катруся Кравчук. — Ми прибігли туди і побачили біля кожного з чотирьох фонтанів людину з букетом нарцисів і табличкою "Троянди". А ще в одній точці нам дали стаканчик із галяреткою. Треба було її з"їсти і на дні прочитати букву.

Усі пластуни об"єднуються в курені, які поділяються на гуртки.

— "Непрості", з наголосом на "о", у гуцульській міфології — це люди з надзвичайними можливостями, — пояснює значення назви їхнього куреня 20-річна Таня Сікачовська. — Головна мета "Пласту" — самовдосконалення, тому ми вирішили, що така назва дуже пасуватиме. Курінь діє вже два роки, об"єднує дорослих скаутів із Києва та Львова.

Усі пластуни носять однострої. Хлопці — зелені сорочки та штани, дівчата — білі сорочки та коричневі спідниці.

— На сорочці є шнурик зі свищиком, — пояснює 15-річна Квітослава Пасічник. — А хустиною на шиї можна перев"язати рану. Моя хустина сіро-синя — це кольори мого куреня, патроном якого є Марта Чорна.

За одностроєм можна визначити, якими вміннями володіє пластун.

— Нашивки на згині ліктя правої руки позначають умілості, — продовжує Квітослава. — У мене — лещатарство, самозарадність, спортові ігри, співи, куховарення... Значок над лівою нагрудною кишенею показує заслуги пластуна. Над правою — відзнаки акцій або таборів, на яких побував пластун. У "Пласті" я фактично з народження — мама взяла мене дворічною на перший табір.

Окрім квесту, пластуни узяли участь у молебні в соборі Святого Юра та урочистостях на Личаківському цвинтарі. Там похований засновник "Пласту" Олександр Тисовський.

— Усього до Львова з"їхалося понад 800 пластунів, — каже прес-секретар "Пласту" Ярема Дух, 21 рік. — Ми найбільша й найдавніша скаутська організація в Україні. Перший гурток склав присягу 12 квітня 1912 року у Львівській академічній гімназії. Нині нас понад 10 тисяч. Осередки діють у Канаді, США, Аргентині й інших країнах, де живуть українці.

Зараз ви читаєте новину «Пластунки відзначили 95-річчя своєї організації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути