Ексклюзиви
четвер, 15 липня 2010 20:14

Писарчук і Куйбіда спробують посунути Садового

Самовисуванців на посади голів міських рад на виборах 31 жовтня не буде. Кандидатів у мери мають підтримувати місцеві осередки політичних партій. У суботу, 10 липня, таке положення затвердили депутати Верховної Ради у законі про місцеві вибори.

— Я на цю тему ще не думав, — каже львівський міський голова Андрій Садовий, 41 рік. — 2004-го вступив до партії НУ-НС, до сьогодні її рядовий член. Відмовився від будь-яких посад.

Керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович, 33 роки, переконаний, що у Львові на посаду міського голови, крім чинного мера, є ще дві реальні кандидатури — директор ринку Південний, нардеп-"регіонал" 55-річний Петро Писарчук та екс-міністр з питань регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда, 52 роки.

— Львів"яни підтримують теперішнього мера, — говорить Антипович. — Останнім часом ширяться чутки, що на місцевих виборах у Львові буде балотуватися Олег Тягнибок. Але я не думаю. Він очолює Всеукраїнське об"єднання "Свобода", посада львівського мера обмежить його можливості. На вибори Куйбіда піде від Народного руху, Писарчука висуне Партія регіонів. Андрію Садовому доведеться повернутися до "Нашої України". Він із партії не виходив, але тримався від неї подалі.

Міський голова Тернополя 38-річний Роман Заставний заявляє, що не планує балотуватися на посаду вдруге. Минулі вибори він виграв як самовисуванець. Роман Йосипович очолює обласний осередок партії "За Україну!". Вона зареєстрована менше року, тому не може пропонувати свого кандидата на голову міста.

— Це погано, що такий закон прийняли, — вважає Заставний. — Значить, не будемо висовуватися.

Тернопільський політичний експерт Ярослав Чорнозуб зазначає, що справжня причина відмови Заставного від участі у виборах — низький рейтинг:

60 відсотків тернополян іще не знають, за кого будуть голосувати

— Зараз основна проблема міста — сміття, яке не вивозять. Громада вважає винуватцями міського голову і депутатів. За такої ситуації для діючого мера йти на вибори — самогубство. 60 відсотків тернополян іще не знають, за кого будуть голосувати. Відомо, що на посаду мера балотуватимуться підприємець і депутат міськради Василь Чубак, лідер Народного руху в області Анатолій Вихрущ та керівник будівельної компанії Зеновій Щепановський.

Вибори міського голови у Рівному зберуть колишніх конкурентів, які змагалися на минулих позачергових мерських перегонах.

— Центральною фігурою тут може бути нинішній міський голова Володимир Хомко, — вважає експерт Сергій Штурхецький, 33 роки. — Однак він не належить до жодної з політичних партій. Тож йому доведеться зробити свій вибір, якщо захоче знову балотуватися. Суперниками Хомка можуть бути "регіонал" Микола Сорока, який у 1998–2005 роках очолював облдержадміністрацію, та Світлана Богатирчук-Кривко з Народного блоку Литвина. Вона колишній заступник міського голови Віктора Чайки. Очолює головне управління Держкомзему області.

На думку луцького політолога Михайла Находа, теперішній мер Богдан Шиба має мінімальні шанси на перемогу:

— Негативно вплине на думку виборців ситуація із тролейбусами. Парк двічі зупиняв роботу. До фаворитів виборів можна записати двох екс-голів області Володимира Бондаря та Миколу Романюка. Вони мають великий авторитет у місті. Однак зараз не позиціонують себе із котроюсь політичною силою. Темною конячкою можна вважати представника "Нашої України" Андрія Козюру.

На посаду мера Ужгорода претендуватимуть чинний міський голова Сергій Ратушняк, екс-градоначальник Віктор Погорєлов та директор Ужгородського коньячного заводу Володимир Гісем.

— Сергій Ратушняк зараз безпартійний, йому доведеться домовитись із якоюсь політичною силою. Швидше за все, це буде маловідома, не розкручена у краї партія, — зазначає політолог Віктор Пащенко, 47 років. — Екс-мер Віктор Погорєлов, можливо, стане висуванцем від Партії регіонів. У третього кандидата — Володимира Гісема хороша репутація. Його можуть висувати "ліві" політичні сили — соціалісти чи комуністи.

Чернівецький міський голова Микола Федорук, 56 років, вчетверте боротиметься за крісло мера.

— У цьому і специфіка Буковини, що реальних кандидатур ми не маємо, окрім діючого мера, — говорить політолог Ігор Буркут. — Він зумів знайти компроміс між елітами, тому Чернівці — досить спокійний обласний центр, де боротьба за землі між підприємцями проходить безболісно й малопомітно. Єдина проблема, з якою зіткнеться Микола Федорук, — вибір політичної сили. Усі попередні рази він був самовисуванцем і жартував, що є представником партії чернівчан. Якщо ж він ітиме від БЮТу, підтримкою якого заручився на останніх виборах, то одразу втратить прихильність свого електорату. Ще один кандидат Василь Забродський — власник місцевого телеканалу, кількох видань та інтернет-ресурсів. Його підтримують противники гасел "помаранчевих" та російськомовне населення Чернівців. Він також позапартійний, не виключно, що пристане до "Регіонів".

— На сьогодні лише два кандидати офіційно заявили, що балотуватимуться на посаду міського голови Івано-Франківська. Це теперішній мер Віктор Анушкевичус та лідер громадської організації "Громадський форум Івано-Франківська" підприємець Юрій Соловей, — розповідає керівник прес-клубу реформ Іван Ципердюк, 41 рік. — Здається, планує йти на вибори Павло Андрусяк, голова обласної організації Єдиного Центру. Він уже почав активно виступати в пресі. А всі інші потенційні кандидати вичікують. Скажімо, мер Калуша Ігор Насалик то виступає із заявами про готовність іти на вибори, то заперечує це. Можливо, тижнів за два з"являться сильніші постаті з набагато вищими шансами.

Зараз ви читаєте новину «Писарчук і Куйбіда спробують посунути Садового». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути