понеділок, 17 жовтня 2011 06:45

Непридатні для житла квартири дають сиротам

Автор: фото: Леся Межва
  Галина Мазур радить іногороднім приписуватися до родичів чи співробітників по роботі
Галина Мазур радить іногороднім приписуватися до родичів чи співробітників по роботі

Львів'яни, які перебувають на квартирному обліку, повинні до 1 листопада пройти перереєстрацію. Документи треба принести в кабінет №111 міської ради. Прийом триває щодня з 14.30 до 18.00.

— Це робиться для того, щоб створити єдину загальнонаціональну базу черговиків.  Тоді уряд зможе запроваджувати програми кредитування жила, — пояснює Галина Мазур, 51 рік, заступник начальника управління житлового господарства.

Скільки львів'ян чекають на квартири?

— 25 тисяч стоять у загальній черзі. Ще 16,5 тисяч — у кооперативній.

Щороку записуються приблизно 500 людей. Думаю, коли пройде перереєстрація, багато відсіється. Адже є черговики, які роками не поновлюють документів, не дають довідок. Ми від комунальників дізнаємося, що ці люди вже виїхали, змінили житло.

Скільки сімей отримали помешкання цього року?

— Ми надали три повноцінних квартири. Дві — родинам, у яких народилися трійнята. Таким дають у першу чергу. Одна квартира дісталася офіцеру. Вісім помешкань виділили як тимчасове житло. Це квартири без води, вигод, у поганому стані. Поселили в них сиріт, які уже повнолітні і вийшли з дитячих будинків. І людей, які у дев'ятьох тіснилися на 20 квадратних метрах. Вони відремонтують ці помешкання, житимуть там і продовжуватимуть стояти у черзі за нормальним житлом.

Кому ще житло належить першочергово?

— Ліквідаторам наслідків Чорнобильської АЕС, відселенцям із Чорнобильської зони, інвалідам війни. Для них виділяють державні кошти. Вони надходять в обласну держадміністрацію. Там закуповують на цю суму певну кількість квартир. Востаннє гроші виділяли чотири роки тому. Тоді купили 14 квартир. Правда, не у Львові, а десь у райцентрах, де житло дешевше.

Реально отримати квартиру звичайній сім'ї у найближчі 10 років?

— Квартири для таких сімей дає міськрада. Управління капітального будівництва бере земельну ділянку, шукає підрядника. Усі витрати — з міського бюджету. Цього року жодне будівництво не ведеться. Торік було завершено і повністю здано в експлуатацію будинок на 94 квартири на вулиці Полуботка, 23. Там надано житло 10 черговикам. Частину квартир викупили пайовики, які вклали свою долю. Бо місто не могло самостійно завершити будівництво.

Депутати міської ради недавно запропонували програму "Доступне житло". Черговики зможуть купувати квартири за доступними цінами — 3,5 та 5,5 тисяч гривень за квадратний метр. 30 відсотків вартості житла компенсовуватиме держава. За оцінками Кабміну, реальна вартість квадратного метра сьогодні становить 5138 гривень. Для людини, яка купує житло за програмою, квадратний метр житла обійдеться у 3600–3700 гривень. Земельну ділянку під забудову міська рада виділить безкоштовно. Відбір забудовників проводитимуть на конкурсній основі. Виберуть того, хто запропонує найнижчу вартість житла. Список охочих отримати квартири за соціальною ціною мав би формувати департамент житлового господарства та інфраструктури. Якщо бажаючих набереться достатня кількість, міська рада надасть земельну ділянку новоствореному кооперативу.

Що потрібно, щоб стати в чергу на квартирний облік?

— Найперше львівська прописка. Далі звертайтеся у 108-й кабінет, щочетверга з 14.00 до 18.00. Там розглянуть вашу ситуацію.

Якщо людина довгий час живе і працює у Львові, проте прописана в області?

— Припишіться у Львові сьогодні — і завтра можете ставати на чергу. Якщо ви винаймаєте житло, укладіть договір із власником, що ви на конкретний термін приписуєтеся у його квартирі. Або ж просіться до родичів, колег по роботі.

 

Документи, потрібні для перереєстрації

— Довідки з місця проживання про склад сім'ї та реєстрацію (Ф-№2) усіх членів сім'ї.

— Копії свідоцтва про право власності та технічного паспорта у випадку проживання у приватизованій квартирі.

— Для громадян, які винаймають житло, — копія договору найму.

— Копії паспортів та ідентифікаційних номерів черговика та дорослих членів сім'ї.

— Довідки з місця роботи, навчання або пенсійного посвідчення.

— Копія свідоцтв про одруження.

— Довідка з БТІ.

 

Зараз ви читаєте новину «Непридатні для житла квартири дають сиротам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути