середа, 05 вересня 2007 07:01

Наталя Качмар їздить до університету за 100 кілометрів

Автор: фото: Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА
  Біля ринку ”Добробут” студенти Львівського університету Франка Оля Процик (крайня праворуч) та 18-річна Ірина Карпишин (посередині) з сестрою Марією шукають квартиру за оголошеннями на так званому квартирному дереві
Біля ринку ”Добробут” студенти Львівського університету Франка Оля Процик (крайня праворуч) та 18-річна Ірина Карпишин (посередині) з сестрою Марією шукають квартиру за оголошеннями на так званому квартирному дереві

"У Львові ніде жити, — пояснює 17-річна Наталя Качмар зі Старого Самбора, першокурсниця економічного факультету Львівського університету імені Франка. — Я надіялася на гуртожиток, але ліжко-місця не вистачило. Шукала квартиру за газетними оголошеннями. Там космічні ціни! За однокімнатну в центрі, без туалету, правлять 1500 гривень. У спальних районах — 700–800 гривень".

Першого вересня дівчина приїхала на посвяту в студенти. Після урочистостей електричкою діставалася додому. З понеділка — знову долатиме 100 км, щоб бути на навчанні.

Біля популярного у Львові "квартирного дерева" поряд із ринком "Добробут" гуртуються студенти. Стара алича на трамвайній зупинці вся обліплена оголошеннями.

— Пані, здаю окрему кімнату, — сивоволоса жінка у в"язаному капелюшку підходить до стрункої брюнетки.

Дівчина відмовляється. Каже, шукає квартиру без господаря.

— Для чого окрема квартира? — обурюється бабця. — Бахурів водити? Нє, таких мені не тре! — господиня розвертається і йде до хлопців.

18-річні Оля Процик та Ірина Карпишин із села Коросне Перемишлянського району Львівської області знайшли кімнату на просп. Чорновола. Житимуть разом із господинею. Платитимуть по 250 грн на місяць.

— Хазяйка сказала, щоб ми у свою кімнату шукали ще третю дівчину, інакше доведеться доплатити ще 250 грн, — каже Оля Процик.

Торік Оля жила в однокімнатній квартирі з господинею. Спала на розкладному кріслі. Платила 250 грн. Жінка її попередила, що з нового навчального року ціну підніме. Дівчина вирішила шукати інше помешкання.

Років десять тому студентів було у два з половиною рази менше

Студенти зізнаються, що проблему з житлом складніше вирішити, ніж вступити в університет.

— Репетитор з української літератури, заняття з учителями після уроків обійшлися батькам у 3 тисячі гривень. Якщо я поселюся у квартирі за 500 гривень на місяць, то за рік доведеться заплатити 5 тисяч! — підраховує першокурсниця філологічного факультету Львівського університету Франка 17-річна Ярина Колодко з Миколаєва. — Таких грошей у нас нема.

В університеті Франка навчається 17 тис. студентів. 8 тис. із них потрібен гуртожиток. Навчальний заклад може забезпечити ліжко-місцем лише 3,6 тис. студентів у п"яти гуртожитках.

— Найважче поселити студентів з факультету іноземних мов та економічного, — розповідає голова студентського профкому університету Михайло Мураль. — Минулого року на одне місце претендувало 16 осіб. Жителі Львівської області й частини Тернопільської залишилися поза гуртожитком.

За місяць проживання в гуртожитку з блочною системою студенти платять 45 грн, з коридорною — 32. Деканати насамперед поселяють дітей з багатодітних сімей, сиріт, інвалідів, постраждалих від аварії на ЧАЕС та мешканців гірських районів.

— Років десять тому студентів було у два з половиною рази менше, — каже Михайло Мураль. — Університету вистачало п"яти гуртожитків. Були ще два будинки. З одного зробили студентський профілакторій і готель, з іншого — житловий будинок.

Власним коштом університет збудувати нові гуртожитки не може. На будівництво однієї дев"ятиповерхівки потрібно 15–20 млн грн. Нині ректорат спроможний виділяти лише 1–3 млн грн щороку на ремонт коридорів та заміну санвузлів.

— Ми звертаємося у Міністерство освіти, просимо виділити кошти на гуртожитки. У Києві кажуть, бракує їх не лише у Львові, — розповідає заступник проректора з господарської роботи Микола Петрик.

У гуртожитки "Політехніки" доставлять 500 ліжок

Напередодні нового навчального року під стінами головного корпусу національного університету "Львівська політехніка" студенти-шестикурсники протестували проти примусового виселення з гуртожитку. У їхні кімнати збиралися поселяти першокурсників. Молодь заспокоїлася після того, як проректор "Львівської політехніки" Василь Козик пообіцяв до 15 вересня створити в гуртожитках 500 додаткових місць. У "Політехніці" — 12 гуртожитків на 7 тис. ліжко-місць. Проживання коштує від 26 до 50 грн на місяць.
У Львівському медичному університеті мають 3130 ліжко-місць, у комерційній академії — 1500, в аграрному університеті — 2300.
Львівський банківський інститут має 117 ліжко-місць у гуртожитку на вул. Коперника. Ще 60 він орендує у Львівському технікумі легкої промисловості. У грудні інститут здасть в експлуатацію новий гуртожиток на 350 місць на вул. Жовківській і забезпечить житлом усіх студентів з інших міст.

Зараз ви читаєте новину «Наталя Качмар їздить до університету за 100 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути