вівторок, 07 жовтня 2008 07:11

Національний парк судиться із селянами за землю

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Марія Субота із села Синевир Міжгірського району Закарпаття показує свої три гектари землі за річкою на території парку ”Синевир”. Обробляє їх із синами
Марія Субота із села Синевир Міжгірського району Закарпаття показує свої три гектари землі за річкою на території парку ”Синевир”. Обробляє їх із синами

Керівники Національного природного парку "Синевир", що в Міжгірському районі Закарпаття, намагаються відсудити у 16 селян землю. Директор парку Іван Дербак стверджує,  що люди незаконно приватизували 9 га.

Парк був створений 1989 року на базі кількох лісокомбінатів. До нього ввійшли чотири села — Синевир, Негровець, Колочава, Синевирська Поляна.

— Усі землі навколо села входять у парк, — запевняє жителька Синевира Марія Субота, 75 років. — Кроме них, нема вільної діляночки. Ген, туй, під горою, наша сім"я має сінокоси. Користуєме їх уже 50 літ. Два роки тому приватизували, а парк тепер хоче відібрати.

На сесії Синевирської сільської ради депутати передали землю у власність людей. Державні акти на право власності селяни підготували в 2003, 2004 і 2005 роках.  Але Національний парк звернувся до прокуратури навесні 2008-го. Справу передали в Міжгірський райсуд. Той скасував рішення сільської ради.

Іван Дербак зауважує, що керівництво парку протягом 20 років дозволяло селянам безплатно користуватися землею:

— Щороку ми зверталися до Міністерства природних ресурсів і просили дозволити людям садити картоплю й косити сіно на землях Нацпарку. Бо тут інших немає.

У судовому процесі фігурують землі Шпільки Людмили, Суботи Михайла, Суботи Василя, Скири Івана, Чуб Оксани та інших.

— У мене одна корівочка на цілу сім"ю, — зітхає Марія Субота. — Тут із трьома синами косимо три гектари для худібчини. Якщо землю заберуть — погибну із горя.

Селом ширяться чутки, що Національний парк має наміри змінити цільове призначення відсудженої землі й продати її бізнесменам зі столиці.

— Говорять, що туйки буде гірськолижний курорт, — розводить руками Юрій Нірода із Синевира.

Війт Синевира Михайло Шпілька переконує, що дирекція парку почала зазіхати на землі після того, як торік у грудні депутати районної ради визначили нові межі національного парку та населених пунктів.

— Керівники "Синевиру" мотивують судові позови тим, що ці землі є науково-дослідні. — А тут одна псячка росте (бур"ян. — "ГПУ"). Відібрати землю хочуть у Синевирській Поляні, Негрівці, Синевирі й Колочаві.

Зараз ви читаєте новину «Національний парк судиться із селянами за землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути