Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2009 17:51

Мер обіцяє виділити квартири педагогам

— Проблема із працевлаштуванням молодих спеціалістів у нас велика, — каже заступник начальника львівського обласного управління освіти Богдана Біляк, 55 років.

В області є 1451 школа, найбільше в Україні. 70% шкіл — сільські. Працюють 34 678  учителів, зокрема 10% — пенсіонери.

— У сільських школах усіх класів по одному. Навантаження для вчителя нема. І щоб мати ставку 18 годин, він мусить брати додаткові предмети, вести факультативи, гуртки не свого профілю. Учитель української викладає зарубіжну, християнську етику. Гірша ситуація буде через рік, як перейдемо на профільну старшу школу. Учні 10–11 класів вибиратимуть профіль підготовки — гуманітарний, природничий. А як у селі забезпечити вчителями всі профілі, коли учнів і так мало?

Який вихід?

— Допоможе програма "шкільний автобус". Можна буде робити опорні школи певного профілю й довозити старшокласників.

Учителів яких предметів бракує, а яких забагато?

— Трудове навчання і фізкультуру викладають переважно чоловіки. Зарплата вчителя їх не влаштовує, тому не хочуть у школу.

Багато філологів, учителів хімії, біології, географії, математики.

Можливо, щоб вузи готували лише затребуваних педпрацівників?

— Учителів готують Дрогобицький педуніверситет, Львівський університет імені Франка. Є три коледжі — у Бродах, Самборі та при університеті Франка у Львові. Є державне замовлення, заклади мусять його виконувати. Крім того, кожен має право на вищу освіту. Не можна відмовляти абітурієнту, якщо він вступає на платну форму навчання популярного профілю.

Мер Львова Андрій Садовий нещодавно заявив, що педагогам міста виділять житло. Це правда?

— Не думаю, що це можливо. У державній програмі підтримки освіти є пункт про пільгове кредитування освітян. У нас житла потребують понад тисяча педагогів.

Як можна працевлаштувати вчителів?

— Підвищити пенсії. Тоді можна буде встановити граничний трудовий вік педагога.



Вакансій немає три роки


У місцевих вузах Тернопільщини можна здобути освіту вчителів усіх спеціальностей. Та протягом останніх трьох років в області немає вакансій для педагогів. Якщо  робоче місце з"являється, його одразу займають. Найважче знайти роботу філологам, учителям молодших класів.

У Рівному на початку вересня було 245 безробітних учителів. Найважче працевлаштуватися вчителям української мови та початкових класів. Вакансії в основному для іноземних філологів, інформатиків, фізруків. Важко знайти вчителів на північ області — у села Володимирецького та Зарічненського районів.

На Івано-Франківщині забагато математиків, філологів, учителів початкових класів. Жодних спеціалістів не бракує.

На Волині не вистачає тифлопедагогів, логопедів, інформатиків, учителів трудового навчання. Є надлишок учителів іноземної мови, початкових класів, філологів, психологів, істориків. Цих педагогів готують у місцевих навчальних закладах — Волинському університеті ім. Лесі Українки, Володимир-Волинському та Луцькому педколеджах.

Олена ДЗІК, Олена ВЛАСОВА, Вікторія ЦИМБАЛІСТА , Мар"яна ШЕВЧУК

Зараз ви читаєте новину «Мер обіцяє виділити квартири педагогам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути