неділя, 18 березня 2007 17:51

Львівські студенти не хочуть складати додаткові іспити

Під стінами Львівського національного університету ім. І. Франка студенти   протестували проти нововведень Міністерства освіти та науки — вступних іспитів у магістратуру після закінчення четвертого курсу.

— Нам сказали, що нинішні прогули відпрацюємо в загальному порядку, — каже 19-річний Олексій Петелько, третьокурсник Правничого коледжу університету Франка. — Ті, хто мають гроші, не переймаються й пішли на пари. Кажуть, що тепер магістратура коштуватиме вдвічі більше.

Після мітингу пікетувальники рушили до приміщення обласної ради. Під її стінами один з організаторів акції Олександр Ружицький зачитав звернення до депутатів.

— Ми вимагаємо прийняти звернення до міністра, аби він скасував дію окремих норм наказу, — говорить Ружицький у гучномовець, перев"язаний стрічкою із символікою Християнсько-демократичного союзу.

Студентів узявся заспокоювати директор департаменту вищої освіти України Ярослав Болюбаш, 58 років.

— Ми не хочемо, щоби відбір за рейтингом, як це було раніше, здійснювався за принципом "свій-чужий", — каже чиновник. — Тому іспити тепер показуватимуть, хто дійсно гідний бути магістром.

Більшість обласних депутатів підтримали звернення мітингувальників.

Увечері ректор університету Іван Вакарчук, 60 років, на зустрічі зі студентами запевнив, що всіх четвертокурсників переведуть на п"ятий курс.

— Просто ті, хто навчався на платній формі, мають шанс перейти на державну, — пояснював Вакарчук. — Для студентів, які сумлінно вчилися протягом чотирьох років, жодного ризику немає.

Дівчина з економічного факультету поцікавилася, чи не намагатимуться посередні студенти потрапити до магістратури за допомогою хабарів. Зал відреагував на запитання оплесками.

— Ви образили кожного з викладачів нашого університету, — відповів Вакарчук. — Якщо ви можете назвати конкретно викладачів, що беруть хабарі, зробіть це зараз.

Студентка відповіла, що боїться це робити.

Зараз ви читаєте новину «Львівські студенти не хочуть складати додаткові іспити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути