Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2009 17:23

Курка з птахофабрики удвічі дешевша за домашню

Дедалі частіше в супермаркетах Західної України роблять знижки на куряче м"ясо. Зараз кілограм тушки в мережі "Арсен" можна купити за 13 грн 49 коп.

Курятина за останні місяці подешевшала на 6–10%. У крамницях та на ринках вона коштує 14–33 грн/кг. Найдорожче філе — 30 грн. Кілограм тушки обійдеться у 16 грн, крилець — у 13.

— Курка — єдине м"ясо, яке собі можу дозволити, — говорить львів"янка Неля Савчук, 29 років. — На мою зарплату 900 гривень яловичини не докупишся. За 25 гривень навіть ковбаси нормальної не буде, а кілограм курки-гриль чи філе можна купити. Але хто його знає, що то за м"ясо, раз таке дешеве. Он за тушки домашніх курей на ринку по 50–60 гривень правлять.

Надія Гордій із села Потік на Івано-Франківщині годує 30 курей.

— Магазинних не купую, хіба то курка? — каже. — Хімія. Розказують, як наколюють тушки, аби м"ясо набухало і швидше готувалося. Моя хоч і довго вариться, зато натурпродукт. У день з"їдають кіло зерна. Даю заминку із комбікорму та кабачків, кукурудзу. Моя курка дев"ять місяців росте.

Найбільші виробники курятини на Західній Україні — фірми "Вокс", "Галицька птиця", "Бекас", "Дрофа", "Яворівська птахофабрика". Івано-Франківщина і Львівщина здатні забезпечити себе цим продуктом.

Імпортне м"ясо не є неякісним. Його мінус у тому, що потрапляє на ринки замороженим

— 80 відсотків усього виготовленого м"яса на Львівщині — куряче, — говорить Надія Янів, 51 рік, із відділу тваринництва облдержадміністрації. — Кормдобавки додають, таке в усьому світі. Інакше виробництво невигідне. Наш найбільший виробник "Улар" цього року випустив 11 тисяч тонн, стільки ж реалізував. Можливо, під деякими відомими торговими марками і продають контрабандне м"ясо. Але жодна служба в нас цього не відслідкує.

На етикетках до курей у супермаркетах — вага, ціна, назва магазину. Виробника здебільшого не зазначають. Такі тушки завозять із США, Бельгії, Німеччини.

— По курячому м"ясі скарг нема, — заспокоює Василь Ріпка, 50 років, з управління захисту споживачів. — Експертиз не проводимо — бракує грошей. На товарі має бути виробник і термін споживання. Як цього нема, накладаємо штраф — третину від вартості партії товару. Проте за законом змушені про перевірку повідомляти за 10 днів. Тому цінники до нашого приходу міняють.

Низька ціна іноземної курятини не впливає на її якість, запевняє інспектор ветмедицини Богдан Куртяк.

— Імпортне м"ясо не є неякісним. Його мінус у тому, що потрапляє на ринки замороженим. Воно проходить ветконтроль на кордоні. А дешевше, бо на наш ринок потрапляють стегенця, яких не їдять у розвинених країнах. Там споживають філе. Його продаж окуповує всі витрати. Тому стегенця можна відправляти за символічною ціною.

Дієтолог Зоряна Завада, 46 років, стверджує, що курка з птахофабрики корисніша за домашню.

— Це м"ясо швиденько розварюється, бо має мало сполучної тканини і тому ліпше засвоюється. Найкраще філе відварювати, запікати, але не смажити. І не їсти шкірки — зле перетравлюється. У фабричні кури можуть уколювати антибіотики. Якщо це м"ясо уживати постійно, можна зашкодити кишечнику, а організм із часом звикне до антибіотиків.

Зараз ви читаєте новину «Курка з птахофабрики удвічі дешевша за домашню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути