четвер, 17 травня 2007 07:03

Каліщуки прожили на бомбі 60 років

На вулиці Богомольця у райцентрі Ковель Волинської області родина Каліщуків викопала на своєму городі 118-кілограмову німецьку авіаційну бомбу часів Другої світової війни. Зведений для вибуху снаряд застряг у землі на півметровій глибині за 10 метрів від хати.

На бомбу натрапив господар 83-річний Володимир. Надвечір пенсіонер скопував грядку і лопатою зачепив металевий предмет.

— Чоловік пішов за ломом, щоби витягнути залізяку. Поки шукав у коморі, думаю, подивлюся на знахідку. Розгорнула землю руками — а там бомба, — розповідає 82-річна Віра Каліщук.

Хазяї обійстя викликали міліцію та саперів. Біля іржавої бомби поклали на стілець ікону Богородиці, щоби врятувала від вибуху. За півгодини піротехніки оточили місце стрічками. Мешканців вулиці евакуювали в актовий зал міської школи. За 30 хвилин сапери обережно викопали бомбу і вантажівкою вивезли за місто.

— В бомбі було 50 кілограмів вибухової речовини. Якби гримнуло, осколки розлетілися б на кілометр, — зауважив начальник Ковельського міжрайонного відділку МНС Ігор Кулик.

Того ж вечора сапери підірвали бомбу в піщаному кар"єрі біля села Калинівка. Вибух чули за 15 км у Ковелі. Місяць тому в кар"єрі знищили 250-кілограмову німецьку авіабомбу "SС-250". Її викопав 70-річний Петро Букало на хуторі поблизу села Ружин Турійського району. Діда довелося силоміць вивозити з хутора — він нізащо не хотів покидати хату.

Зараз ви читаєте новину «Каліщуки прожили на бомбі 60 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути