вівторок, 08 травня 2007 07:10

Інституту передали невідомі рукописи Лесі Українки

У виставковій залі Інституту Лесі Українки в Луцьку експонують оригінали невідомих рукописів поетеси — сторінки незавершеної поеми арабського циклу "Екбаль-ганем" і п"ять поштових листівок, надісланих з Єгипту за три місяці до смерті у серпні 1913 року.

Листи подарували науковці столичного Інституту літератури ім. Т. Шевченка. Рукописи отримали від приватних колекціонерів, чиї імена тримають у таємниці. Фотографувати артефакти хранителі фондів не дозволяють.

— Автографи поповнять колекцію з тисячі оригінальних документів поетеси, — каже Ігор Коцан, 39 років, ректор Волинського держуніверистету, до якого належить Інститут Лесі Українки. — Хочемо зібрати найбагатші фонди серед українських музеїв Лесі — в Києві, Новограді-Волинському, селі Колодяжне, Ялті.

Найцінніші — п"ять передсмертних листівок Лесі Українки. 42-річна поетеса лікувалася в єгипетському містечку Галуані, коли в Кутаїсі на неї чекав 33-річний чоловік-юрист Климент Квітка з названою матір"ю і сестрою Марією. Леся пише їм, що під спекотним єгипетським сонцем можна думати лише про пустельний вітер хамсин.

Виставка автографів триватиме тиждень. Потому експонуватимуть копії документів, а оригінали сховають у фондах Інституту Лесі Українки в Луцьку.

Зараз ви читаєте новину «Інституту передали невідомі рукописи Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути