четвер, 16 грудня 2010 17:43

Електроенергію вироблятимуть із кукурудзи

Унікальний енергозавод запустять наступного року в селі Липівка Тисменицького району Івано-Франківської області. З кукурудзяного силосу вироблятимуть біогаз, а з нього — екологічно чисту електроенергію.

Проект розробили облдержадміністрація та місцеве підприємство "Агроенерготехнології". Він не має аналогів в Україні.

— Процес переробки відбувається в ємностях-ферментаторах, — розповідає радник "Агроенерготехнології" Тарас Виноградник, 47 років. — Туди закладають зелену масу з рослин, що під час бродіння виділяє гази, зокрема, метан. Спалюючи газ, його перетворюють на електроенергію. Для цього процесу добре використовувати кукурудзу. Висота її стебла може сягати півтора-два метри, а нам треба багато зелені. Але її проблема у тому, що вона однорічна. Серед багаторічних рослин біоенергію можна отримати з конюшини, буркуна, козлятника. Ми вже висадили їх на експериментальних ділянках, щоб подивитися, які дають урожаї. Засіювати такими культурами треба землі з низькою родючістю, чорноземи під альтернативну енергетику використовувати недоцільно.

Екологічну електрику продаватимуть державі, подаватимуть її у загальну мережу. Енергозавод зможе щорічно генерувати 20 млн кВт/год електричної енергії. Цього вистачить на чотири невеликих села.

На підприємстві створять 30 робочих місць та залучать майже 8 млн євро закордонних інвестицій. Обладнання постачатиме чеська компанія "Тідом".

Зараз ви читаєте новину «Електроенергію вироблятимуть із кукурудзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути