Ексклюзиви
четвер, 04 вересня 2008 19:03

Дружина отця Мирослава двічі втрачала дитину

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Отець Мирослав Солтис із дружиною Богданою впорядковують клумбу біля пам’ятника абортованим дітям на вулиці Стрийській у Львові
Отець Мирослав Солтис із дружиною Богданою впорядковують клумбу біля пам’ятника абортованим дітям на вулиці Стрийській у Львові

64-річний отець Мирослав Солтис три роки зводить церкву й сиротинець на вул. Стрийській у Львові. Хоче завершити їх до Євро-2012 і просить львів"ян допомогти грошима.

— Для чемпіонату з футболу в цьому районі планують здати багато торговельних об"єктів. А всі забули про наш сиротинець і храм, який є унікальним за архітектурою та єдиним у мікрорайоні на 30 тисяч жителів, — каже священик.

Зустрічаємося з отцем біля каплиці Успіння Богородиці, яка належить до Української греко-католицької церкви. Тут споруджують храм у вигляді Ноєвого ковчега.

Мирослав Солтис у 1970-х роках працював на Львівському заводі телеграфної апаратури у відділі технічного контролю.

— 25 жовтня 1972 року моєму синові було 9 днів, — розповідає чоловік. — А дружина Богдана лягла в онкологічний диспансер. Після операції з видалення пухлини двох молочних залоз лікарі не дали надії на життя. Я тоді теж був важкохворий — мав рак легень. У розпачі вибіг на вулицю й зупинився біля дитсадка. Крізь огорожу спостерігав за дітьми на подвір"ї. Ноги підкошувалися, думав: "Невже мій син буде сиротою?" Тоді й дав собі обітницю: як Господь нас врятує, стану священиком і збудую тут храм. Богдана довго хворіла, в її лоні померло двоє дітей.

Мирослав та його дружина здолали недуги. Жінка таки народила другу дитину. Обоє синів уже дорослі.

— Сильно переживаю, як чую про жінок, що роблять аборти. Колись сповідав дівчину, що вбила в утробі дитину. Вона покаялася, а згодом прийшла й сказала: "Я вирішила народжувати". Для мене є найбільшою радістю почути на сповіді такі слова. Це надихнуло мене на створення пам"ятника "І мертвим, і ненародженим, і абортованим дітям".

Отець веде до пам"ятника біля каплиці. Скульптура символічна: на пощербленому дзвоні, викладеному з річкового каменя, стоїть Богородиця. Вона дивиться вниз, де на камені біліють ембріони. Говорять, це єдиний пам"ятник абортованим дітям у світі. За нього чоловік удостоєний ордена від Івана Павла ІІ.

Поряд із сиротинцем отець Мирослав планує звести старечий дім.

— Старші люди й сироти мають жити поряд, спілкуватися. Діти будуть звикати до сімейних стосунків, чого не вистачає їм у дитячих будинках, — пояснює отець Мирослав Солтис.

Два роки тому зі скарбниці парафії викрали понад 35 тис. грн, а їх мали використати на будівництво. Злодіїв досі не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Дружина отця Мирослава двічі втрачала дитину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути