понеділок, 27 лютого 2012 00:45

До померлого треба викликати міліцію

"Минулої суботи помер мій 90-річний дід. Ми з братом поїхали у сусіднє село купувати все, що потрібно для покійного. А продавщиця запитала, чи дзвонили ми в міліцію і заявляли про смерть. Ми були здивовані, бо знали, що то треба лише з поліклініки брати таку довідку. Ну, я задзвонила на 102. Мені та братові сказали приїхати у відділення міліції. Попросили привезти когось з сусідів як свідка. Ми того ж дня приїхали. Міліціонер запитував мене, як жив дідусь, на що хворів, яка у нас хата. Склав протокол. Виявляється, без нього не дадуть довідки про смерть. А що, як хтось у родині помирає несподівано? Родичі мають бігати по відділеннях міліції? Чи чекати, доки дільничний приїде? А в нього по кілька сіл, то чекати можна довго. А до 2 годин померлого треба нарядити".

Запитує 33-річна Любов із

Старосамбірського району

Відповідає Василь Хома, 43 роки, начальник відділу дільничних інспекторів у Львівській області:

— Із 25 жовтня минулого року кожна смерть в Україні має бути зареєстрована в присутності міліціонера. Це стосується і випадків, коли літня чи важкохвора людина померла вдома без ознак будь-якого насильства.

Коли людина помирає, родичам необхідно викликати медиків. Ті повідомляють міліції чи дільничому про випадок. До їх приїзду медикам заборонено порушувати обстановку за місцем знаходження трупа. Родичі також не можуть обмивати чи переодягати померлого. Міліціонери проводять огляд місця події та тіла. У разі виявлення факту раптової чи насильницької смерті до роботи залучають судмедекспертів і прокурорів.

Буває, що працює один дільничий на кілька сіл. Але законодавство їх зобов'язує прибути на місце події в будь-який час доби. Інколи правоохоронців потрібно чекати кілька годин — якщо в них багато викликів. Тут нічим не зарадиш. Родичам їхати до міліції не треба.

Зараз ви читаєте новину «До померлого треба викликати міліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути