середа, 08 серпня 2007 07:01

До центрального бювета Трускавця багатії не ходять

Автор: фото: Віталій Грабар
  У Трускавці біля центрального бювета курортники п’ють ”Нафтусю”. Вода безплатна. Санітарки стежать, щоб її не набирали понад норму
У Трускавці біля центрального бювета курортники п’ють ”Нафтусю”. Вода безплатна. Санітарки стежать, щоб її не набирали понад норму

Вилікуватися, пройти медичну реабілітацію чи просто відпочити до курорту Трускавець Львівської області щороку приїжджає близько 200 тисяч осіб.

Електричка зі Львова прибуває на вокзал о 9.40.

— Дєвушка, путьовки не треба? А квартири? Дешево здаю — 150 гривень за добу, — високий смаглявий молодик у темних окулярах заступає дорогу. — Вибирайте — у багатоетажці, на віллі — де захочете.

Приїжджих без путівок працівники вокзалу завертають у "Квартирне бюро" поблизу залізничних кас.

— Не слухайте цих маклерів — їм аби гроші з людей здерти, — каже 50-річна Марія Гришко, касир-бухгалтер "Квартирного бюро". — Квартири "під ключ", які ми здаємо за 70 гривень на добу, у них удвічі дорожчі. Та ще й брудні, з тарганами.

Найчастіше помешкання у бюро винаймають люди з невеликим рівнем доходів.

— Ті, що приїхали лікуватися, не мають змоги платити за дорогі номери, — пояснює Марія Іванівна. — Шукають дешеве житло, самі харчуються й купують курсівки. Кімната у квартирі з господинею обходиться у 20–30 грн за добу. Ще стільки ж доплачують за курсівку. За три тижні "набігає" до тисячі гривень.

У Трускавці лікують хронічні захворювання нирок, жовчних шляхів, шлунка та кишковика, сечовивідних шляхів, цукровий діабет, ожиріння та інші розлади обміну речовин.

До елітних закладів прокладені окремі водогони "Нафтусі"

— Санаторії розраховані на людей із різним достатком. Ціна залежить від комфортності умов проживання. А лікування — стандартне для всіх, — розповідає директор Трускавецької інтернет-агенції "Лія" 44-річна Лідія Яцюк. — Улітку більшає тих, хто хоче відпочити й заодно оздоровитися. Переважно це заможні люди, які замовляють номери у дорогих санаторіях — "Карпати", "Ріксос". Тут проходять профілактичний огляд, приймають лікувальні процедури, розважаються. Небагаті ж приїжджають лише на лікування. Найчастіше зупиняються в економ-зоні — санаторіях "Кристал", "Алмаз", "Рубін". Там найдешевший номер коштує 135 гривень за добу. Люди переважно обстежуються вдома й приїжджають із санітарно-курортною карткою. Так економлять 300 гривень.

До центрального бювета мінеральних вод тричі на день сходяться курортники з поїлками в руках. Більшість із них зупинилися у недорогих санаторіях — до елітних закладів прокладені окремі водогони "Нафтусі".

— Лікар порадив підлікувати у Трускавці систему травлення. Приїхала сюди з подругою Оксаною, у неї така ж проблема, — розповідає 32-річна Ірина Гнат із Харкова у бордовій короткій сукні. Жінки живуть у санаторії "Кристал". — Номер скромний: у кімнаті дерев"яні ліжка, телевізор. Путівка на 17 днів коштує 2,5 тисячі гривень. У цю суму включено проживання, харчування та мінімальне лікування. Промивання кишковика, ванни з мінеральними водами, півгодини щодня у реабілітаційному СПА-центрі безкоштовні. За все інше — треба платити, навіть за масаж.

Оксана бідкається, що на курорті нудно.

— Хто не жаліє грошей, ходить у сауну, джакузі, лазню, у тренажерні зали, — каже жінка. — А такі, як ми, хіба вечорами на площу вийдемо у караоке поспівати.

44-річний львів"янин Олег Смук із 9-річним сином Ярославом і дружиною Людмилою поселилися у найпрестижнішому закладі Трускавця — "Ріксос-Прикарпаття". За стандартний двомісний номер із доставленим ліжком для дитини родина платить 650 грн за добу.

— Приїхали відпочити на десять днів, заодно діагностику пройдемо, водички поп"ємо, — мружиться на сонці Олег Смук. — Сину найбільше в міні-аквапарку сподобалося, а ми з дружиною на тенісний корт ходимо, у боулінг пограти.

У місто подружжя виходить рідко.

— Там зараз дороги ремонтують, вантажівки сильно гудуть, — кривиться Олег. — Та й для чого нам кудись іти? Тут є все, щоб пожити в задоволення.

Трускавець не перетвориться на курорт для багатих

Міський голова Трускавця 55-річний Лев Грицак, каже, що багато інвесторів хочуть вкласти гроші на реконструкцію санаторіїв, збудованих за Союзу, та спорудити нові.
— Треба цим скористатися, — каже мер. — Нині ми одночасно приймаємо близько 16 тис. курортників. А можна оздоровлювати до 30 тисяч людей.
Лев Грицак запевняє, що Трускавець не перетвориться на закритий курорт для багатіїв.
— Частину місць у санаторіях "Трускавецькурорт" обов"язково залишать недорогими та доступними для людей із невеликими статками — гарантую, — міський голова кладе долоні на стіл. — Залишиться й дешевший варіант — винайняти помешкання. Сьогодні 5 тисяч відпочивальників живуть у приватному секторі.

Зараз ви читаєте новину «До центрального бювета Трускавця багатії не ходять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути