четвер, 14 січня 2010 20:48

Дев"ять сімей залишили без квартир

Автор: фото: Дарина ГУЗЕНКОВА
  Людмила Хильчук із донькою (у центрі) та інші обурені черговики 4 січня ходили до міського голови Рівного, аби вияснити кому дісталися обіцяні їм квартири
Людмила Хильчук із донькою (у центрі) та інші обурені черговики 4 січня ходили до міського голови Рівного, аби вияснити кому дісталися обіцяні їм квартири

10 січня рівнянці 53-річній Валентині Хильчук мали вручити ключі від нової квартири на Соборній, 450. Вона чимало років стояла в загальній черзі на житло. Півроку тому дізналася, що нарешті матиме помешкання в новобудові.

— Я працюю бухгалтером. У мене маленькі дві кімнати на 24,5 "квадратів", — розповідає. — На цих метрах мешкає семеро людей: ми з чоловіком, донька, син із невісткою та двоє онучок. Меншій дитині — 3 місяці.

Багатоповерхівку N450 на Соборній завершили місяць тому. 45 квартир у новобудові мали розподілити між черговиками різних категорій.

— У вересні міська влада пообіцяла нам житло. Прийшов лист із міськради, де повідомлялося, що ми отримаємо квартиру. Ми той лист по кілька разів перечитували. Ніяк не могли прийти до тями від радості, — каже Валентина Миколаївна.

У родині Хильчуків ще не встигли вирішити, хто з них переїде в нову квартиру, коли виявилося, що житло віддадуть іншим людям.

18 листопада вийшла постанова уряду про зміни в розподілі державних квартир, які надають безкоштовно. Новий документ збільшив частку силовиків — міліціонерів, прокурорів, працівників Служби безпеки. Їм мають виділити більше квартир, але за рахунок загальної черги.

На 24,5 "квадратах" мешкає семеро людей

Поступитися майбутнім житлом довелось якраз Хильчукам і ще вісьмом сім"ям. Усі вони стоять у загальній черзі з 1975–1976 років.

Про неприємну звістку Хильчуки дізналися напередодні Нового року із телевізійних новин.

— Чекали ми щастя, та не дочекалися, — зітхає 28-річна Людмила Хильчук, донька Валентини. — Краще би вже й не обіцяли того житла — зараз було б не так образливо.

Пенсіонерка 74-річна Мирослава Крупова була так засмучена звісткою, що захворіла.

Обмануті люди пішли скаржитися до міського голови Володимира Хомка, 52 роки. Однак мер нічим не зміг зарадити. Мовляв, постанову про розподіл квартир у будинку, придбаному Державною іпотечною установою, видає Кабмін, а не міськрада. Зараз мер на лікарняному.

Дев"ять сімей, які не отримали обіцяних квартир, поїхали захищати свої права до Києва.

— У понеділок, 11 січня, їздили до Юлії Тимошенко, — каже Валентина Миколаївна. — Нас прийняли її помічники, вислухали і пообіцяли розібратися. За кілька днів мають передзвонити. Я вірю, що прем"єр-міністр нам допоможе. До виборів у нас ще є шанс. Нехай хоч для дітей та онуків постараюся, їм житло треба.

У загальній черзі на отримання житла в Рівному перебувають 8,5 тис. людей. Іще 2,5 тис. стоять у пільговій черзі та є кілька сотень сімей, що мають право на позачергове отримання квартири.

У вересні в Рівному здали багатоповерхівку "Гетьман Виговський" на вул. Буковинській. Там безплатно поселили п"ять сімей. До цього люди із загальної черги не отримували житла кілька років.

 За рік черга на житло просунулася на 57 людей

У Львові в черзі на житло стоять 40 тис. сімей. Це в кілька разів більше, ніж в інших обласних центрах Західної України. 25 тис. городян чекають на державне житло, 15 тис. — на кооперативне.

Торік у Львові отримали квартири 57 черговиків. Помешкання давали сім"ям, які стояли на обліку понад 40 років. По одній квартирі дісталося спортсменові, одинокій матері, інвалідові війни та двом дітям-сиротам. Дев"ять квартир отримали багатодітні сім"ї, із них дві родини з трійнятами. 15 квартир дали військовослужбовцям, звільненим у запас, ще 13 помешкань — жителям аварійних квартир.

— Черга повільно просувається, бо вільних помешкань немає, — розповідає Наталія Герус, 40 років, виконувач обов"язків начальника управління житлового господарства міської ради. — Раніше міськрада отримувала квартири від будівельних компаній при здачі будинку. Проте сьогодні існує постанова Кабміну, яка звільняє забудовників від цього. Ні одного метра житла нам жоден забудовник не дав.

Через економічну кризу міська рада не закінчила спорудження будинку на вул. Полуботка, де планували виділити черговикам 23 квартири.

— Сьогодні в місті є 130 сімей, які виїхали з аварійних квартир і живуть у родичів і знайомих, — додає Наталія Степанівна. — А ми їм поки що запропонувати нічого не можемо.

Зараз ви читаєте новину «Дев"ять сімей залишили без квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути