Ексклюзиви
середа, 23 травня 2007 07:04

Десята частина львівських студентів мають підвищений тиск

Автор: фото: Віталій Грабар
  Медпрацівник Наталя Онищук вимірює артеріальний тиск у наметі на проспекті Шевченка
Медпрацівник Наталя Онищук вимірює артеріальний тиск у наметі на проспекті Шевченка

Безкоштовно міряти артеріальний тиск на львівських вулицях почали у понеділок. Робиться це в рамках акції "Тижневик вимірювання тиску", яку організовує міська рада.

— Учора побачив перед університетом дівчат, які безкоштовно міряли тиск, — розповідає студент Львівського університету імені Франка Тарас Андрушків, 20 років. — Вирішив поміряти й собі. Виявилося, що тиск підвищений. Мабуть, від того, що пізно ліг спати, а вранці ще й випив величеньке горня кави.

На пр-ті Шевченка у центрі міста стоїть білий намет із написом "Час міряти тиск". Перед ним вишикувалася невелика черга. першокурсниця Львівського медичного коледжу Ірина Особа одягає на руку 40-річній вчительці школи N69 Галині Пашигорєвій манжет сфігмоманометра. Прилад показує 126 на 70.

— Добре, що є така акція, — каже пані Галина. — Востаннє я міряла тиск ще півроку тому. Зазвичай роблю це, коли відбувається різка зміна погоди або після кількох випитих чашок кави.

Тиск міряють професійними приладами, вартість яких 1500 грн. Звичайні апарати коштують від 60 грн. За понеділок до намету на пр-ті Шевченка звернулися 400 осіб. Найчастіше підходять люди, віком за п"ятдесят. Чимало й студентів. Більше десятої частини молоді мають підвищений тиск — 170–150.

Акцію на вулицях організувала фірма-виробник медичного обладнання "Мікролайф". Вона встановила намети на пр-тах Шевченка, Свободи, пл. Ринок та біля університету Франка. У кожному чергують двоє представників фірми і двоє студентів-медиків.

— Україна посідає перше місце в Європі за смертністю від серцево-судинних захворювань, — каже консультант "Мікролайфу" Степан Гаврищук, 55 років. — Люди не стежать за своїм здоров"ям. Наша акція триватиме два тижні. З наступного понеділка перенесемо намети на околиці міста — на Сихів, Майорівку, Левандівку.

Виміряти тиск можна у лікарнях та поліклініках. Лікарі самі пропонуватимуть зробити це своїм пацієнтам. Тим, у кого вперше буде виявлено підвищений артеріальний тиск, видаватиметься пам"ятка, з якою вони повинні звернутися до лікаря.

Акцію розпочинали у міській раді. Лікарі першої міської поліклініки відвідали кабінет мера Львова Андрія Садового. Тиск у нього 120 на 80.

Зараз ви читаєте новину «Десята частина львівських студентів мають підвищений тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути