Ексклюзиви
вівторок, 08 липня 2008 07:06

Чернівці назвали найкомфортнішим містом України

Автор: фото: Анатолій НИКИФОРЯК
  Перший заступник мера Микола Попадюк: ”Кращі архітектурні шедеври Чернівців підсвічуватимуть”
Перший заступник мера Микола Попадюк: ”Кращі архітектурні шедеври Чернівців підсвічуватимуть”

Нині в кожному куточку міста Чернівці тривають реставраційні та будівельні роботи. 3–4 жовтня місто відзначить 600-річний ювілей. Про оновлення Чернівців розповідає перший заступник мера Микола Попадюк, 52 роки.

Микола Попадюк забігає до кабінету з наради. Заклопотаний— за 40 хв. має робочу зустріч.

Що нині роблять у місті?

— Із понад 600 фасадів будинків відремонтовано дві сотні, на решті ведуться роботи, які обійдуться у 18 мільйонів гривень. До благоустрою міста, окрім підприємств, залучаємо й жителів, оскільки 85 відсотків житла приватизовано. Люди не повинні чекати манни небесної, а засукати рукава та братися до роботи.

До ювілею на центральній площі встановлять герби міст-побратимів, а біля пам"ятника Шевченкові повісять панораму міста. Це буде своєрідний сюрприз: зобразять старе й нове місто. Площу Турецької криниці, окрім наших будівельників, оновлюватимуть і робітники турецької фірми. Турки добровільно зголосилися облаштувати верхню частину площі, а також облагородити територію двох водоймищ.

Як фінансують роботи на цих об"єктах?

— На Турецьку криницю треба вкласти ще понад 12 мільйонів гривень. На Театральній площі алею зірок доповнять новими іменами буковинців, зокрема, з"явиться прізвище Ані Лорак. На ремонт Палацу культури на Театральній потрібно 5 мільйонів гривень. На міські заклади культури виділять 8, на заклади охорони здоров"я — 26 мільйонів. Тішить одне — нещодавній візит міністра регіонального розвитку та будівництва Василя Куйбіди, голови оргкомітету святкування ювілею, дав перший позитив.

Отримали кошти?

— Підготовлені доручення до Кабінету міністрів і галузевих міністерств, Кабінет міністрів готує внесення змін до постанови Верховної Ради. Коли і скільки дадуть грошей, поки що не знають ані в Чернівцях, ані в Києві. Тому про суму говорити рано.

Працівники "Міськсвітла" монтують на будинках різнокольорові лампи. Невже з часом матимемо свій Лас-Вегас?

— Кращі архітектурні шедеври Чернівців підсвічуватимуть. Виконали 60 відсотків запланованих робіт. По-святковому місто засяє аж у день свого ювілею.

Вулиця Панська, нині Ольги Кобилянської, стане екстравагантною...

— Це буде пішохідна вулиця. На ній з"являться старовинні ліхтарі та алея кленів. Біля кожного вікна цвістимуть підтримані кронштейнами різнобарвні пеларгонії. Ювілей міста вулиця Панська зустріне з акуратно викладеною бруківкою та з бордюрними каменями, на яких на восьми мовах світу  напишуть слово Чернівці. З обох боків з"явиться кленова алея, додаючи вулиці ошатності та затишку. Біля магазину "Берізка" висаджено майже 20 молодих дерев. На озеленення Панської благодійники виділили 200 тисяч гривень.

Чим ще здивуєте гостей?

— З"являться два нових годинники на дахах будинків. Місто має свої іменні "гроші". Це ювілейна монета "600 років Чернівцям" номіналом 5 гривень. Це платіжний засіб України. Можна буде надрукувати на поштовій марці навіть своє обличчя — 60 гривень за 22 марки. Готують фотоальбом з архівними фото. Медаллю "На славу Чернівців" нагородять тих, хто найбільше зробив для міста. Відновлять старовинну Садагурську монетарню.

Чернівці визнали найкомфортнішим містом України...

— За підсумками експертного дослідження журналу "Фокус" наше місто є першим за комфортністю проживання. Торік Чернівці посіли третє місце, а тепер перемогли. І все ж, якими будуть Чернівці в жовтні, залежить від надходження коштів. Бажання і плани в нас — грандіозні.

Зараз ви читаєте новину «Чернівці назвали найкомфортнішим містом України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути