понеділок, 04 липня 2011 00:00

"Бомжам спростили життя — викидають папір і скло окремо"

Автор: фото: Ольга ШВЕД
  Безпритульний Микола витягнув папір із контейнера для роздільного сміття на розі вулиць  Шота Руставелі та Костомарова у центрі Львова. Здає його за рогом  у пункті прийому макулатури по 70 копійок за кілограм
Безпритульний Микола витягнув папір із контейнера для роздільного сміття на розі вулиць Шота Руставелі та Костомарова у центрі Львова. Здає його за рогом у пункті прийому макулатури по 70 копійок за кілограм

— Признаюся, я не завжди сортую сміття, – каже львів'янка 34-річна Надія Коваленко. — Удома, правда, маємо два смітники, для пластмаси і всього іншого. Пляшки з-під мінералки, олії, хімії викидаю окремо. А чоловік і дочка куди попало. То ясно, що не порпаюся у ньому. Виношу як є.

Коваленки викидають відходи у сміттєві баки на перехресті вул. Костомарова та Шота Руставелі. Два металеві контейнери-клітки наполовину наповнені пластиковими пляшками, сім контейнерів із відходами — вщерть. Серед непотребу є пластмасові пляшки, стоси паперу, зіпсована їжа, скло. Поряд зі звичайними баками минулого тижня компанія з утилізації "АВЕ-Львів" установила два нові металеві контейнери із надписами "скло" та "папір". На дні того, що для паперу, лежить картонна коробка. У контейнері для скла — кілька розбитих пляшок з-під шампанського та пива.

Цим сміттєвим майданчиком користуються мешканці прилеглих будинків на пл. Петрушевича, вул. Івана Франка, Шота Руставелі. Поряд у домі — прийом макулатури. За кілограм паперових відходів тут дають 70 коп. Безхатьки щодня перевіряють контейнер із папером та склом, витягують сміття, б'ють пляшки біля смітників.

26-річний Олександр Богуш о дев'ятій ранку ставить біля сміттєвих баків пакети зі сміттям. Вдягає на руку чистий кульок, починає сортувати непотріб. Пляшки стискає, закручує кришку, кидає в металевий контейнер, скляні — у той, що для скла, решту — в бак.

— Я минулого року відпочивав з дівчиною в Угорщині, — розповідає. — Там по п'ять контейнерів під будинками стояли. Для органічних відходів, макулатури, пластику, склотари та для бляшанок, використаних дисків. Тоді можна говорити про ефективність сортування. Але в нас два-три роки тому навіть такого не було. Стояли чотири вічно переповнені контейнери, сміття раз на кілька днів вивозили, сморід на всю вулицю. А зараз 11 контейнерів для будь-яких відходів.

До нього підходить львів'янка 56-річна Марія Галинович, кидає великий пакет в один контейнер. Обурюється:

— Понакупляли жестяних баків бомжам на радість. Спростили життя — викидають папір і скло окремо. Тепер вигорнули контейнер, порозпихали по мішках і пішли здавати папір, скло. А я 50 років викидала в одному кульку і буду так викидати. У мене кухня на 6 квадратних метрів. Якщо там поставити чотири відра, то я й не пройду.

40-річна Тетяна Чучко на смітник викидає лише целофанові пакети, скляні та пластикові пляшки. Усі органічні відходи сім'ї переробляють каліфорнійські черв'яки, яких господиня розводить на лоджії.

— Маю невеличке відро, куди складаю всі рештки їжі, шкірки овочів, яєчну шкарлупу. Після наповнення перемелюю їх на м'ясорубці й засипаю у спеціальний контейнер, де живуть черв'яки.

Хробаки перетворюють на біогумус — органічне добриво — навіть макулатуру. Його Тетяна використовує вдома для кімнатних рослин та на дачі. Біогумус, на відміну від гною, не смердить, не має патогенних мікроорганізмів і не гниє.

2,5

Стільки кілограмів сміття викидає щодня львівська родина із трьох-чотирьох осіб. На одного жителя на рік припадають близько 100 відер, це 180–220 кг непотребу. За рік у місті утворюються близько 800 тис. т, або понад 3 млн "кубів" твердих побутових відходів.

Зараз ви читаєте новину «"Бомжам спростили життя — викидають папір і скло окремо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути