пʼятниця, 08 лютого 2008 07:04

Анатолій Доля має в лісі міні-ливарню

Автор: фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  У селі Великий Обзир Камінь-Каширського району на Волині Анатолій Доля розпродує залишки алюмінієвого посуду
У селі Великий Обзир Камінь-Каширського району на Волині Анатолій Доля розпродує залишки алюмінієвого посуду

42-річний тракторист Анатолій Доля із села Великий Обзир Камінь-Каширського району на Волині за хатою відкрив комерційний ларьок.

Щоранку просто неба на дерев"яному столі він розкладає свій крам — алюмінієвий литий посуд. Уже десятиріччя чоловік власноруч виливає в саморобній ливарній печі в лісі казанки, чавунки, пательні, ложки й виделки.

— Богу слава, клієнтів хватає, — каже майстер. — Особливо питаються за 20-літровими чавунами. На Поліссі їжу для себе й худоби досі готують у печах і саме в чавунках.

У селі Анатолій першим збудував міні-ливарню в лісі. Відтоді його прозвали Толіком Рудником. Коли розпочав справу, купував 1 кг алюмінію за 20–40 коп. Нині за 7 грн ледве знайдеш. Зазвичай чоловік виливає до 100 найменувань посуду.

— Найпопулярніші чавунці для тушкованих голубців і бляшки для випікання пирогів, — веде далі Анатолій. — Лісники й рибаки купують їх для юшки.

Свою продукцію ливарник виготовляє із безпечного, так званого харчового алюмінію. Майстер служив у ракетних військах і відтоді добре знається на металах.

По крам приїздять із Луцька й сусідньої Білорусі. Дехто купує лиття під старовину — для української діаспори за океаном. Добру рекламу майстрові зробили нещодавні гості-американці. Закупили ручне лиття для фольк-музеїв у США.

Удома дружина Анатолія готує страви для нього і трьох дітей винятково в алюмінієвих чавунках.

Зараз ви читаєте новину «Анатолій Доля має в лісі міні-ливарню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути