пʼятниця, 11 січня 2008 07:07

28 гірськолижників травмувалися у Славському протягом дня

Автор: фото: Дмитро ГАМАШ
  Лікар-нейрохірург Ярослав Недопако оглядає черкаського гімназиста Артема Бордункова. У підлітка черепно-мозкова травма. За кілька хвилин гірський рятувальник Володимир Яворівський (праворуч) відвезе хлопця до Славського травмпункту
Лікар-нейрохірург Ярослав Недопако оглядає черкаського гімназиста Артема Бордункова. У підлітка черепно-мозкова травма. За кілька хвилин гірський рятувальник Володимир Яворівський (праворуч) відвезе хлопця до Славського травмпункту

Чотирьох блукальців і 125 травмованих туристів-лижників урятували на схилах зимового курорту Славське у Сколівському районі Львівської області за місяць гірськолижного сезону. Найбільше ушкоджень медики зафіксували на другий день Нового року — 28.

Жовтий вагончик львівського пошуково-рятувального загону притулився до ялиць біля станції підсадки крісельної дороги на висоті 855 м гори Високий Верх, поблизу Волосянки Сколівського району. Закипає чайник. Із портативної рації перегукуються рятувальники на горі Тростян. Об 11.00 лікар-нейрохірург Ярослав Недопако, 47 років, перевіряє медикаменти в аптечці.

— До обіду травмуються мало, один-два випадки, — каже Ярослав Якович. На Високому Верху нейрохірург Київської обласної лікарні щороку проводить зимову відпустку, на громадських засадах допомагає рятувати лижників. — Витяги і кріселка починають роботу о дев"ятій, сюди на гору їхати 24 хвилини. А вже ближче до 14-ї людей на схилах більшає утричі. Перевтомлюються, втрачають пильність, дехто "перегрівається" спиртним. До вечора маємо до десятка травм. Снігу мало, схили обмерзають, падіння на лід чи для початківця, чи для досвідченого лижника закінчується забоями, вивихами, черепно-мозковими травмами.

Рятувальник Володимир Яворівський, 20 років, поправляє спорядження. На стелажах кілька пар лижних черевиків, лиж і палиць.

— У "чорні" дні буває до 25 травм, — зауважує Володимир. — До травмованих дістаємося на лижах. Док оглядає. Якщо травма нетяжка, відправляємо вниз на канатці. А як ушкодження серйозне, лікар уводить знеболювальне, кладемо на "волокуші" і спускаємося на лижах. Потім машиною відвозимо у травмпункт селищної лікарні. Там часом як після Куликовської битви: покладемо лижників рядочком на сніг —і знову на гору.

— Найгірше, коли одночасно травмуються троє-четверо, і всі важкі, — додає Недопако. — За раз усіх не звезеш. Поки приїдеш по останнього, він уже вовком виє.

Покладемо лижників рядочком на сніг

По рації передають, що на схилі хлопчик травмував голову. Лікар накидає на плечі куртку, бере аптечку і прямує до колиби.

Учителька черкаської гімназії N31 Галина Брильова привезла відпочивати у Карпати десятьох учнів. Поки решта катається на схилах, 14-річного Артема Бордункова оглядає нейрохірург Недопако. Хлопчина забив голову, повільно кліпає заплаканими очима.

— Везіть до хірурга, є невелика черепно-мозкова травма, — наказує лікар. — Страховку маєте?

Галина Брильова киває. Рятувальник Володимир Яворівський садовить хлопця на крісло канатної дороги.

— Дуже небезпечні туристи на санчатах, — веде далі Недопако. — Летять із гори, керування ніякого, гальмування на великій швидкості утруднене. Хто попадеться на шляху — перелом кінцівок  гарантований. Люди дуже небезпечно катаються, особливо на "чорних" трасах, призначених для професіоналів.

У Славському травмпункті хірург Віталій Євтух, 32 роки, розглядає рентгенівський знімок. У сусідньому кабінеті троє туристів чекають на огляд. Марина Ворожцова, 27 років, туго перемотує бинтом ліве коліно 6-річної доньки Анастасії.

— Побільшало травмованих молодого віку — раніше частіше сорокарічні і старші по допомогу зверталися, — каже хірург Євтух. — Відпочинок на зимових курортах подорожчав, молодь готова платити, але вправності немає.

Туристи провисіли над землею майже шість годин

Опівдні 7 січня завмерла парно-крісельна підвісна канатна дорога бази відпочинку "Захар Беркут", якою на Високий Верх піднімалися відпочивальники.
— Крісла зупинилися о 12.45, на підйомі та спуску зависли близько 150 лижників, — розповідає командир рятувальників Михайло Яворівський, 53 роки. — Механіки на привідній станції з півгодини з"ясовували причину поламки. Кажуть, що тріснув вал лебідки. Потім прийняли рішення розпочати евакуацію. Мої підлеглі знімали лижників на станції підсадки біля колиби "Писана криниця". Людей опускали на землю драбинами і мотузками. Здійнявся вітер, існувала небезпека обмороження.
Евакуація тривала 5,5 год. О 18.35 зняли останнього відпочивальника.
Із 8 січня туристів нагору вивозять вантажівкою. Ціна денного абонемента зменшена наполовину — до 60 грн. Підвісну дорогу обіцяють полагодити до суботи.
Михайло Яворівський каже, що це перша така тривала зупинка парно-крісельної канатної дороги. Довжина інженерної конструкції, спроектованої Харківським проектно-конструкторським інститутом "Проммеханізація", становить 2800 м, перепад висот — 552 м.

Зараз ви читаєте новину «28 гірськолижників травмувалися у Славському протягом дня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути