Ексклюзиви
вівторок, 12 березня 2013 17:22
Юрій Луканов
Юрій Луканов
Юрій Луканов

Гройсмана судять за член на Конституції

Навколо вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана склалася кумедна ситуація. Слідство у його справі тривало два дні. Це мало б свідчити про те, що справа легка і має бути вирішена в суді одним махом. Однак, суд розглядає цю справу вже третій рік. Відбулося шістдесят шість судових засідань. Враження таке, що судять якогось економічного махінатора, який використав складні схеми і купив нафтобурову установку на 150 мільйонів доларів більше від ринкової ціни.

Але справа і дійсно проста. Дмитра судять за ерегований чоловічий член. Точніше, за те, що  2010 року  поклав його на Конституцію України, зробив фотографію і виставив її не Фейсбук. Слава Богу, член був не самого Дмитра, а скульптурки якогось старовинного бога. І це фото було протестом – метафорою того, що українська влада робить з Основним Законом.

Крім того, він виклав в інтернет ще три політико-сатиричні малюнки, де також обігрується чоловічий член. І його звинуватили в поширенні порнографії.

Українська влада, яка саме в той час займалася гвалтуванням Конституції, взяла й образилася. І тепер Гройсману світить до семи років. Щоправда, надія залишається на суд. Він же триває довго не тому, що ретельно вивчаються документи. Бо судді все ж таки не пальцем, а отим самим зроблені. І вони чудово розуміють, що обвинувачення висмоктано якраз із пальця. І не хочуть вони ухвалювати не просто неправові, а недолугі рішення, через які їх потім можуть притягти до відповідальності та дискваліфікувати.

Громадським активістам урвався терпець і вони написали відкритого листа генеральному прокурору Віктору Пшонці. В ньому, зокрема, відзначено, що ""злочин" Дмитра Гройсмана повторило близько 1000 осіб, деякі з яких навіть задокументували відповідні дії і вимагали порушити кримінальну справу". "Цирк, влаштований ініціаторами цієї справи, - говориться далі в листі, -  наруга над елементарною логікою і КПК, яку ми спостерігаємо майже кожного засідання, заплямовує репутацію прокуратури в цілому та зводить нанівець престиж відомства, обличчям якого в очах суспільства є Ви".

Але щось підказує, що пан Пшонка не стане  заперечувати позицію  своїх вінницьких підлеглих. Бо репутація прокуратури вже така, що однією плямою більше на ній, однією менше – принципового значення не має. Ну а щодо абсурду, то нам до цього не звикати. Начальство Пшонки вже давно поклало на Конституцію той самий орган, але судити його за це ніхто не збирається.

Зараз ви читаєте новину «Гройсмана судять за член на Конституції ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути