пʼятниця, 30 листопада 2012 05:15

"Завдяки таким справам наші менти їздять "лексусами"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Жителя Рівненської області засудили на чотири роки в'язниці за обмін відеодиска на літр пива. Експертиза встановила, що диск містив порнографію. Суд кваліфікував дії чоловіка за ст. 301 ч. 2 Кримінального кодексу як незаконний збут продукції порнографічного характеру. Винного звільнили від покарання з випробувальним терміном два роки.

— Якщо у вас є фото голої тітки чи дядька, то можна сказати, що це витвір мистецтва. А можна — брутальна порнографія. І обидві відповіді будуть правильні, — каже 39-річний Дмитро Гройсман, координатор Вінницької правозахисної групи. — Тому не можна встановлювати  кримінальну відповідальність за зберігання і розповсюдження порнографії. Виняток один — дитяче порно.

Відповідно до закону, можна тримати порнографію для власного вжитку. Не дозволено її поширювати. Навіть демонструвати комусь. Тобто якщо чоловік показує дружині порно — формально це є складом злочину за 301-ю статтею. Якщо в клініці, де чоловіки здають сперму з діагностичною чи бізнес-метою, пропонують порножурнал, — це також поширення порнографії. Кримінальний кодекс не встановлює жодних винятків. Тому 301-ша стаття — страшна. Був випадок у Вінницькій області, подружжя знімало себе на мобільний телефон, а потім показали запис куму. Їх попервах засудили до двох років. Потім звільнили з відтермінуванням на рік.

Якщо вже десь вирішують боротися з порнографією, то встановлюють за неї адміністративну відповідальність — штрафи. Наприклад, у Великій Британії порнографія не заборонена. У нас — заборонена, але рівень венеричних хвороб в Україні вищий у 20 разів, ВІЛ-інфікованих більше в 20 разів, рівень смертності від СНІДу вищий у 30 разів. Що суспільство бідніше й жорстокіше, то яскравіше вдає із себе святош. Коли ж святош удають на рівні Кримінального кодексу — це серйозний симптом хвороби суспільства.

Кримінальний кодекс має суттєві наслідки. У ньому нема випадковостей. Люди, які ухвалювали цей закон, чудово знали, що отримують можливість довільно тлумачити певні статті. Це означає одне — корупцію. Міліція, що розслідує злочини з порнографією, має своїх "експертів". Правоохоронці кажуть: "Дивіться, або ми організуємо експертизу, яка напише, що ваша картина з Венерою Мілоською — це порнографія. Або платиш, і ми тебе забули". На такій корупційній схемі заробляють міліція, прокуратура, суд.

Є дивна стаття 309, що передбачає кримінальну відповідальність за зберігання і вживання наркотичних засобів без медичної мети. По-перше, список наркотичних засобів і психотропних речовин щороку змінюється. Людина може й не зорієнтуватися вчасно. По-друге, можна підкинути людині "косяк" із травою, а далі пропонувати: або йдеш до суду, а в Україні тільки 0,2 відсотка виправдувальних вироків, або давай 500 гривень.

Є стаття 300 "Ввезення товарів, що пропагують культ насильства, жорстокості, расову, національну та релігійну нетерпимість і дискримінацію". Назва ніби нормальна, але все ж буде залежати від визначення. Візьмімо фільм "Лики смерті" з відвертими сценами виконання смертних вироків. В Україні є люди, засуджені за поширення цього твору документалістики.

Усі ці кримінальні статті створені для того, щоби стимулювати корупцію. Вони дають величезні прибутки представникам влади. Завдяки таким справам наші менти їздять "лексусами".

Зараз ви читаєте новину «"Завдяки таким справам наші менти їздять "лексусами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути