вівторок, 20 грудня 2011 11:35

Стійкість до стресів шкодить продовженню роду, довели вчені

Стійкість до стресів шкодить продовженню роду, довели вчені

Стресостійкість і репродуктивний успіх залежать від одних і тих же антистресових білків-шаперонів: чим їх більше, тим краще організм бореться зі стресом і тим довше він проживе. При цьому чим менше цих білків, тим більше потомства він залишить.

Людина часто опиняється перед вибором: кинути всі сили на кар'єру, чи, навпаки, більше уваги приділяти сім'ї і дітям. Схоже, такий же вибір має місце на всіх рівнях життя: дослідники з Центру регуляції геному в Барселоні (Іспанія) повідомляють, що нематоди Caenorhabditis elegans, найкраще справляються зі стресом, довше ростуть і гірше розмножуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки розмножуються швидше й успішніше, ніж чоловіки (ФОТО)

Учені досліджували шаперони - білки, які стежать за самопочуттям інших білків. Якщо організм відчуває стрес, його ферменти починають виходити з ладу, молекули білків втрачають унікальну просторову укладання і перестають виконувати свої функції. Шаперони допомагають стресовим білкам повертати і підтримувати правильну структуру. У нематодах, як пишуть дослідники в журналі Science, шаперони не тільки служать захисною подушкою на випадок стресу, вони ще дозволяють уникнути наслідків деяких мутацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після репродуктивного лікування вагітніють 40 відсотків жінок

Учені виявили: чим більше шаперонів з'являлося в клітинах хробаків у відповідь на стресові умови, тим довше ці нематоди жили, але тим повільніше дозрівали й гірше розмножувались. І навпаки: ті нематоди, які гірше були підготовлені до стресу, розмножувались просто прекрасно. При стресі головним завданням стає пережити його і не підставляти під удар потомство: адже цілком імовірно, що якась мутація в наступному поколінні послабить захист від стресу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від форми чоловічого пеніса залежить продовження роду

Антистресові білки більш-менш схожі серед різних видів, тому вчені вважають, що й у людини на молекулярному рівні може здійснюватися те ж перемикання між стратегією виживання індивідуума і його плодовитістю. З іншого боку, такий висновок цілком підтверджується звичайною життєвою мудрістю: в хвилини життєвих труднощів (і вже тим більше глобальних проблем) людина все-таки не надто схильна дбати про продовження роду.

Зараз ви читаєте новину «Стійкість до стресів шкодить продовженню роду, довели вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути