вівторок, 27 жовтня 2009 16:09

Названо фермент, який керує відновленням нервових волокон

  Ларрі Беновітц
Ларрі Беновітц

Ідентифіковано фермент, який керує відновленням нервових волокон

Фахівці з Дитячої лікарні Бостона (США) визначили, що фермент Mst3b відіграє основну роль у процесі регенерації аксонів нервових клітин (нервових волокон) у щурів.

Нова робота служить продовженням ранніх досліджень цих авторів. Ще в 2002 році вони виявили, що молекули інозину стимулюють ріст нервових волокон; через чотири роки їм вдалося з"ясувати, що аналогічні функції виконує онкомодулін.

Як показали результати подальших експериментів, дія обох згаданих сполук пов"язана з Mst3b, який регулює передачу сигналів, пов"язаних із зростанням аксонів, в клітині. Опції ферменту, що відноситься до класу протеїнкінази, зводяться до "включення" необхідних для росту генів.

При відсутності Mst3b аксони нервових клітин щурів, у яких був пошкоджений зоровий нерв, практично не відновлювалися, і ніякі фактори росту не могли прискорити цей процес. "Всі протестовані нами сполуки - онкомодулін, інозин, нейротрофічні фактори головного мозку, фактор росту нервів - діють за допомогою Mst3b", - говорить керівник групи Ларрі Беновітц (Larry Benowitz). "Взагалі, регенерацію можна, як з"ясувалося, запустити і без факторів росту: достатньо активувати Mst3b ".

На думку вчених, дослідження функцій Mst3b є перспективним з точки зору розробки нових методик боротьби з ушкодженнями головного та спинного мозку.

Повна версія звіту буде опублікована в журналі Nature Neuroscience.

За матеріалом: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Названо фермент, який керує відновленням нервових волокон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути