пʼятниця, 16 липня 2010 03:50

Стрижі їдять та розмножуються на льоту

Вінничанин Артем Москвичов, 32 роки, знайшов на землі двох совенят, що випали із гнізда.

— Недалеко від них бігали дві собаки, тому я вирішив забрати їх додому, щоб урятувати, — розповідає. — Узяв їх, притримуючи крила, щоб не видряпувалися. Знайшов велику коробку, поклав туди. Удома дочка Ілона не могла натішитися птахами. Хтось порадив згодувати їм курячу голову. Дали їм, але ті не дуже їли. Наступного дня сусід налякав, що сови в домашніх умовах можуть загинути. І ми вирішили віднести пташенят на вінницьку станцію юних натуралістів. Нам одразу дорікнули: "Нащо ви забрали совенят із природи? Цього робити не можна".

Орнітолог Олександр Демчук, 49 років, пояснив Артемові, що сови можуть жити тільки в природному середовищі. Визначив вік пташенят — три місяці. Пір"я ще не мали.

— Якби птахи залишилися на землі, не факт, що собаки на них не напали б. Сова могла б почути їхні крики будь-де, прилетіти і нагодувати. Краще було б собак відігнати, ніж чіпати пташенят. Удома їх вигодувати неможливо. Навіть якщо постійно давати живі миші та свіжу рибу. Ці птахи специфічні в харчуванні та способі життя. Можуть і не взяти їжі з рук людини.

Орнітолог порадив занести сов туди, де взяли. Або помістити їх на якесь дерево.

— До нас уже не раз приносили совенят. Не знаю, звідки люди взяли, що вони можуть стати домашніми. Це ж нічний хижий птах. Я не чув, щоб хтось сову приручив. Ось граків, стрижів тримають. Траплялося, і стрижів приносили. У них лапки маленькі, а крила великі, серповидні. Ці птахи все роблять у повітрі: їдять, розмножуються. Ніколи не сідають на землю, бо тоді не можуть злетіти. Тому, якщо ви знайшли стрижа, потрібно просто підкинути його у повітря. Бажано піднятися на висоту, можна навіть на дев"ятий поверх будинку. Якось мені принесли стрижа, і я його так підкинув, то вони дуже злякалися. Думали, що в пташки зламане крило, і вона не злетить. А та полетіла.

Сови починають літати у п"ять місяців

Зоолог Сергій Рекшенюк, 26 років, припускає, що совенята випали із гнізда через конкуренцію.

— Їх виштовхнули інші пташенята. Напевне, трохи старші. Серед птахів таке часто буває. А можливо, вони впали через невдалу спробу злетіти. Хоча сови починають літати тільки у п"ять місяців. Я б радив тому, хто знайде пташенят, помістити їх на невелику висоту, аби собаки не дістали, але мама-сова знайшла.

Зараз ви читаєте новину «Стрижі їдять та розмножуються на льоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути