середа, 28 липня 2010 19:42

Василь Хара: "МВФ треба ставити на місце"

 

Завтра, у четвер, 29 липня, Василь Хара, голова Федерації профспілок України, повинен зустрітися із прем"єр-міністром Миколою Азаровим. Мова піде про те, аби комунальні тарифи дорожчали суттєво саме для багатих українців. Решті громадян уряд та профспілки повинні забезпечити чітку та легку систему субсидій. 13 липня Національна комісія регулювання електроенергетики вирішила підняти ціни на газ для населення на 50%. 15 липня голова НКРЕ Сергій Тітенко сказав, що комісія більше не зобов"язана отримувати згоду профспілок на підвищення ціни на газ для населення. Федерація профспілок судиться із НКРЕ

Поясніть, чому ви проти підняття тарифів на газ?

- Ми проти тієї процедури, яку обрав Кабмін. Перш ніж приймати процедурні рішення, вони мають пройти консультації. А з нами не радилися, і це нас обурило. Ми виставили до Кабінету міністрів кілька вимог. Перша. Знизити поріг для отримання субсидій на житлово-комунальні послуги працюючим людям, якщо ті платежі становлять більше 15% їхніх доходів. А пенсіонерам межу для отримання субсидій визначити 10%. Друга. Спростити і скоротити саму процедуру отримання субсидій. Хочемо, щоб не люди самі бігали за довідками, а ЖЕК виконував це автоматично. Цим будуть займатися органи влади. Кабмін це виконав. Третя вимога, єдина, яку нам залишилося обговорити з урядом. Хочемо, щоб тарифи підняли багатим людям. Аби левова частка підвищення вартості тарифів торкнулася саме їх. А інше населення аби підвищення взагалі не хвилювало чи торкнулося мінімально. Раніше діяла схема - чим вище споживання газу, тим більша на нього ціна. Наприклад, для будинків у 600 квадратних метрів ціна одна. А для тих, де площа тисяча метрів - інша.

Якщо уряд вирішить на користь нашої третьої вимоги, тоді в нас питань до нього не буде.

Кабмін та Федерація профспілок створили робочу групу. Вона обговорює ваші вимоги. Хто входить до неї від Федерації профспілок?

- Керівники соціального та економічного департаментів та ще два моїх заступники. А також представники профспілок, які не входять до складу Федерації. Ми представили на засіданні робочої групи свої викладки, свої цифри та аналітику. Цим здивували Тігіпка. Він сказав: "Я навіть не думав, що Федерація профспілок має таку аналітику".

Рішення, найбільш вірогідно, буде прийнято завтра, 29 липня, у четвер, або післязавтра. У четвер я маю зустрітися із прем'єр-міністром Миколою Азаровим. Думаю, після зустрічі з прем'єром буде прийняте рішення - у той чи інший бік. Думаю, нас підтримають. Прем'єр та віце-прем'єр готові йти нам на зустріч. Вони це сказали. Але ми домовились спочатку прийняти рішення, а вже потім розповідати про деталі.

Як далеко ви підете, відстоюючи свою позицію, якщо уряд не пристане на вимоги Федерації?

- Настільки далеко, наскільки здатні члени профспілок. Тільки після рішення суду (Федерація подала в суд на Національну комісію з регулювання енергетики, НКРЕ, вимагаючи відмінити рішення про здорожчання тарифів на газ для населення - "ГПУ") буде ясно, в який бік нам йти. Або виконувати рішення суду, або потім із судом розбиратись. Маємо спочатку повністю пройти процедуру, якщо вважаємо себе цивілізованими. Наше завдання - пройти переговори на найвищому рівні. Сподіваюся, ми знайдемо компроміс із урядом. Але й інше не виключено. Тоді буде суд.

Чи готуються профспілки до можливих акцій протесту?

- Ні. Це непорядно робити, коли тривають переговори. Навіщо когось нервувати паралельними рухами? Показати, що ми такі хоробрі, сильні чи розумні? Нам важливо вирішити питання, а не показати себе в процесі. Сьогодні закликати людей до страйку - злочин. Так ми зруйнуємо те, що не встигли Тимошенко та Ющенко.

Підняти тарифи було однією з вимог МВФ...

- МВФ - це непорядна організація. Минулого разу, коли вони себе вели подібним образом, ми пікетували офіс МВФ в Україні. Вони вибачилися, що не обговорили із нами соціальних питань. Тоді ми звернулися до них проханням. Попросили: якщо вони будуть підписувати якісь документи з нашим урядом, нехай перед тим проведуть зустрічі з нами. Тобто, нехай ведуть соціальний діалог та консультації, як у всіх розвинених країнах. Але зараз МВФ обдурило нас у черговий раз. Вони не зробили цього. Будемо говорити з ними більш жорстко у вересні, коли почнеться нормальна робота і люди повиходять із відпусток.

Що значить більш жорстко?
- Та нехай публічно вибачаться за свою поведінку. Такій серйозній організації не можна брехати. Вони нам диктують, які мають бути ціни на газ, який має бути пенсійний вік, що в нас має бути в бюджеті. Тобто, хочуть контролювати усю фінансову діяльність країни. Якщо нам дають займ, то головне, аби ми вчасно віддавали відсотки та сплачували по тілу кредиту. Але цей диктат - просто непристойно. Не думаю, що так вони роблять усім країнам. Звикли диктувати минулій владі. А тепер їх треба ставити на місце. Спочатку будемо з ними розмовляти. Якщо не розумітимуть, будемо пікетувати. Аж до того, що заблокуємо двері їхнього офісу - не зможуть ані зайти, ані вийти. Хоча мені зовсім не хочеться цього робити.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Василь Хара: "МВФ треба ставити на місце"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути